Címlap Arcok Felüdülés testnek, szellemnek, léleknek

Mónika jógát és Pilatest is oktat

A Műszaki Fejlesztési és Beruházási Igazgatóság munkatársa, Molnárné Kádár Mónika 2010-ben adott életet második gyermekének, Bálint után egy kislány, Eszter érkezett a családba. A gyermekek nevelése bőven adott feladatot az anyukának, aki azonban mindennapi teendői mellett is szeretett volna sportos lenni/maradni, többek között azért is, hogy megfelelő állapotban térhessen vissza a munka világába.

Dunaújvárosban kezdtem megismerkedni a Pilatesszel. Optimális esetben heti két alkalommal tudtam eljárni, és ilyenkor a fizikai átmozgatás mellett remekül ki is kapcsolódtam, magamra tudtam figyelni. Elkezdtem komolyabban is foglalkozni a Pilatesszel, oktatói képesítést szereztem és el is kezdtem az oktatását. A lakóhelyemen, Kisapostagon korábban már foglalkoztam hastáncoktatással, mellette kezdtem el a Pilates megismertetését. Sokan jelentkeztek és jöttek a foglalkozásokra, folyamatosan új emberek csatlakoztak a csoporthoz, de természetesen mindig előfordult lemorzsolódás is.

— Később mégis váltott, bővítette az ismereteit, miért?

A Pilates egy remek mozgástechnika, de egy idő után mégis kevésnek találtam. Szerettem volna bővíteni tudásomat és keresgélni kezdtem, milyen irányba mehetnék tovább. Hamar rátaláltam a jógára, amely megfelelően kiegészítette a Pilates-óráimat és segítette fejlődésemet. Dunaújvárosban és Budapesten tanultam az elméletét és gyakorlatát, az ún. eszközös hatha jógában mélyedtem el komolyabban. Környezetemben újabb emberek érdeklődését váltotta ki az a lehetőség, hogy a Pilates mellett a gerincjógával is meg lehet ismerkedni a faluban, és nem kell adott esetben visszautazni a városba.

— Mi a hatha jóga lényege?

— A hatha szóban a Ha szó Napot jelent, a Tha pedig Holdat. Mindkét energia egymás ellentéte, mégis egymást állandóan kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A jóga szó összeolvadást, egyesülést jelent. A hatha jóga célja tehát az, hogy segítségével megtaláljuk az egyensúlyt életünk minden területén. A tradicionális hatha jóga egy teljes rendszer, amelynek a testgyakorlatok — „tisztító eljárások”, testtartások és légzőgyakorlatok — mellett része a mentális tréning, tehát a meditáció különböző fokai is. A hatha jógát arra fejlesztették ki, hogy felkészítsék vele a tanítványokat a meditáció gyakorlására.

A jóga jóval több, mint testkultúra és kicsavart testhelyzetek felvétele, aminek a nyugati világban leggyakrabban tekintik. Ennek ellenére leginkább a testi egészség megőrzése céljából gyakorolják, ami egyébként fantasztikus dolog, és nagy erőfeszítést igényel a hétköznapi ember számára, hogy rendszeresen időt szakítson legalább ennek a gyakorlására.

— Hogyan tudja összeegyeztetni ezt az elfoglaltságát a családi teendőkkel?

Nem egyszerű, sőt egyre nehezebb. Főleg úgy, hogy a tavalyi év elején visszajöttem dolgozni. Ugyanakkor rendkívül hasznos hobbinak tartom, amit semmiképpen sem szeretnék abbahagyni. Hivatásnak nevezném inkább, hiszen remek érzés másokon segíteni, látni azt, hogy a mozgás segítségével csökkennek vagy akár meg is szűnnek az emberek különböző fizikai vagy lelki panaszai. Nagy-nagy köszönettel tartozom ugyanakkor a férjemnek és az egész családomnak, ha ők nem támogatnának, akkor ilyen szinten, ennyi időt sem tudnék foglalkozni ezekkel a mozgásformákkal. Ahogy nőnek a gyerekek, remélem idővel velem tartanak majd.

— Mit ad önnek és a tanfolyamok résztvevőinek a közös mozgás?

Szellemileg kikapcsol, ugyanakkor a kellemes fizikai elfáradás mellett fel is tölt egy-egy tréning, és erről számoltak be a résztvevők is. Korábban nem volt oktatási tapasztalatom, de remek tanáraim voltak, és úgy érzem, hogy az idők során belejöttem. Igyekszem folyamatosan továbbképezni magam. Sok időt vesz igénybe, de mindenképpen szükség van rá. Idén januárban kezdtem gerincjóga-foglalkozásokat tartani Dunaújvárosban is, a Petőfi ligetben található egészségügyi központban hetente kétszer. Többen járnak oda a Dunaferrből, az igazgatóságról is. Elcsépelt, de sajnos igaz megállapítás, hogy mozgásszegény életet élünk, és ennek hosszú távon rengeteg káros következménye van. Szerintem mindenkinek kell találnia hetente legalább kétszer egy órát, amikor sportol, önmagával foglalkozik, kicsit „formába hozza” a testét-lelkét. Ez a „befektetés” hosszú távon mindenképpen megtérül.
Júliustól a jóga egy dinamikusabb változatával is (Vinyasa Flow jóga) megismerkedhetnek majd azok, akik eddig túl lassúnak találták a gerincjógát és megtapasztalhatják a jóga jótékony hatását.

Örömömre szolgál, ha ebben bárkinek a segítségére lehetek. Minden vasműs kollégát szeretettel várok, jöjjenek, próbálják ki! Semmilyen előkészületet nem igényel, csak váltóruhára van szükség, és egy óra kellemes átmozgatásban lesz részük.

Módosítás: (2013. június 19. szerda, 21:30)

 

Keresés a teljes weboldalon