Címlap Arcok A jó úton haladni

Bakos Károly 60 éve vasműs

Kilencvenedik születésnapja alkalmából bensőséges ünnepség keretében köszöntötték a napokban dr. Bakos Károly ügyvédet, aki mind a mai napig az ISD Dunaferrnél kamatoztatja jogi tudását.

A vállalatcsoport nevében Králik Gyula beruházási igazgató méltatta az ünnepelt munkásságát, akinek ezt követően ajándékokat adtak át. Evgeny Tankhilevich cégvezető többek között egy külön erre az alkalomra készíttetett arany kohászgyűrűvel lepte meg a máig fiatalos Karcsi bácsit.

Bakos Károly 1923-ban iparoscsaládban született Dunapentelén. Az elemi iskola elvégzése után a kőszegi Szent Benedek-rendi Gimnáziumba járt, ahol 1941-ben érettségizett. A Pázmány Péter Tudományegyetemen 1946-ban védte meg jogi diplomáját.  1952-ben jött vissza városunkba. Egy év után a vasműhöz került, 1983-as nyugdíjba vonulása óta is a vállalatcsoportnál végzi munkáját.

A családi kötelezettségek és a munkahely mellett folyamatosan ellátott közfeladatokat is. Sokat dolgozott azért, hogy Pentele megőrizze értékeit, kulturális emlékeit. Meghatározó szerepe volt a II. világháborús és az 1848-as emlékmű létrehozásában, a Kistemető megmentésében, gondozottságának újraélesztésében. Aktív közreműködésének egyik gyümölcse a Ráctemplom tatarozása, restaurálása. Dr. Bakos Károly több évtizedes szakmai, aktív közéleti és hagyományőrző munkásságáért 2009-ben átvehette a Dunaújváros Díszpolgára kitüntetést.

— Králik Gyula így fogalmazott köszöntőjében: Bakos Károly igazi tanító, a szó lehető legnemesebb értelmében, mert mindenekfölött az élet szeretetét adja át. Kifejtenéd nekünk, mit is jelent számodra ez? (Az ünnepelt volt olyan kedves, és az interjúban is ragaszkodott a tegeződéshez, köszönet érte – a szerző)

— Mindig szeretek nevetni, inkább, mint szomorkodni. Nagyon szeretek sportolni, és a sportban elsajátított, megszokott szemléletet igyekszem a munkába is átvinni. Soha nem szabad elkeseredni semmilyen probléma miatt.

— Tartalmas pályafutásodból ragadjunk ki néhány mozzanatot, melyik volt például életed legjobb döntése?

— Nem nagyon válogattam, a helyzetek jöttek, mindent meg kellett oldani, és ez többnyire sikerült is. Talán az volt a legjobb döntésem, hogy miután Budapesten ügyvédjelölt voltam, majd Szekszárdon a bíróságon dolgoztam, nem maradtam ott, pedig nagyon marasztaltak, minisztériumi vezetők is. Kétszer is felmondtam, és édesapám hívására hazajöttem. „Neked építjük Sztálinvárost”, írta a levelében. Rövid ideig a Kereskedelmi és a Vendéglátóipari Vállalatnál dolgoztam, és 1953. november 3-án kerültem a vasműbe. Azaz nemcsak a születésnapom volt a napokban, hanem most töltöttem be hatvanadik évemet a cégnél.

— Adj tanácsot nekünk, fiatalabbaknak, mit tegyünk azért, hogyan éljünk, hogy testileg-szellemileg olyan kiváló kondícióban tudjuk megőrizni magunkat, ahogyan neked sikerült?

— Csak magamról tudok beszélni. Már a kőszegi diákéveim alatt sokat sportoltam, és iránymutatást kaptam lelkileg is. Tudom, merre kell tartani, hogyan kell embernek maradni. Ma sokan nem tudják, mi a mérce. Az Ó- és Újszövetség, a zsidó etika, a görög bölcsesség, a római jog, nem beszélve a tízparancsolatról: ha valaki ezekhez tartja magát, akkor azt hiszem, a jó úton halad.

 

(Bakos Károllyal hosszabb interjút láthatnak a Dunatime Televízió következő adásában.)

 

Keresés a teljes weboldalon