Címlap Arcok Az ibizai gyémántember

Éld meg a sportot!

Talán kevesen tudjuk az üzemben gyakran látott, vagy a szomszéd irodában dolgozó kollégánkról, hogy mekkora – kisebb csodaszámba menő – sportteljesítmények elérésére képes.

A Beszerzési Igazgatóság anyaggazdálkodási osztályán dolgozó Hóbor Gyula négyszer teljesítette a hosszú távú quadriatlon távot a Diamond Man (Gyémántember) elnevezésű versenyen Ibiza szigetén. A verseny elemei: 5 km úszás, 20 km kajakozás, 100 km kerékpározás és 20 km futás. Legjobb eredménye 8 óra 20 perc volt. Ha teljesítményét vasműs fogalmakra akarnánk cserélni, mondhatnánk azt is, hogy egy műszakot keményen végigsportolt. Igaz, a tengeri hullámokra – amelyek olykor akkorák voltak, hogy völgyükből ki sem látszott a versenyző – nem tudott felkészülni, de a többféle sportághoz kötődő múltja előnyére vált, hiszen az induló mintegy száz főből a mezőny első harmadával ért célba.

Gondolnánk, hogy szép ez az eredmény, de mégsem a legeleje… Nos, akkor tegyük mellé azt a tényt, hogy Gyula szabadidő-sportolóként mindezt úgy teljesítette, hogy 19 évesen koponyasérüléses balesetet szenvedett. Kilenc napig kómában volt, a bal agyfélteke károsodása miatt újra kellett tanulnia járni, írni.

– Olyan dolgoknak örültem akkoriban, hogy tudok járni, hogy megismertem a vasárnapi ebédnél az asztalon a kanalat – emlékszik vissza Gyula.

Ezek után talán egészen más szemmel nézzük ezt a teljesítményt, s azt mondjuk: le a kalappal! Legutóbbi versenyén, októberben, Székes­fehérváron, a 12 órás éjszakai úszáson férfi egyéniben 3. helyezet lett Gyula, 34,9 kilométerrel. Ötéves kora óta járt úszni, a baleset után sokáig úgy érezte, úszni könnyebb, mint járni. Gyula heti edzésprogramja a következőképpen néz ki: a hét napból hatszor fut 4-10 km-t, minden reggel úszik 2 km-t, ez nyáron kiegészül heti 2 kajakedzéssel és a hétvégi bringázásokkal.

Kevés olyan emberrel találkoztam, aki ilyen egészséges felfogással, optimistán gondolkodik az életről és ilyen pozitívan képes visszatekinteni egy vele történt súlyos balesetre is. A hitvallása tulajdonképpen nagyon egyszerű:

„Sokat tanultam a balesetből, rájöttem, hogy mely dolgok fontosak igazán az életben. Naponta megtapasztalom, hogy szeret a családom és hogy az élet tényleg csodaszép!”

 

Keresés a teljes weboldalon