Címlap Arcok A hadianyagok vizsgálatától a logikai játékokig

MAGYAR BAJNOK VASMŰS MÚLTTAL
A Műbizonylat-készítő csoport vezetője, Bogárné Nagy Magdolna idén veheti kézbe a harmincöt éves törzsgárdatagságért járó elismerést. A szenvedélyes mahjong-játékossal egy csésze zöld tea mellett ültünk le beszélgetni.

 

– A Bánki Donát Szakközépiskolában 1979-ben végeztem az újonnan indított kohász szakon, Tóth Zsuzsanna volt az osztályfőnökünk – idézi fel a tanulóéveket Magdi. – 1979. július 30-án a Dunai Vasmű spirálcsőüzemében ultrahangos anyagvizsgálóként álltam munkába, a főnököm dr. Tar József volt. 1981 tavaszáig dolgoztam ott, mert nyáron megszületett Nóra lányom, s csak 1984-ben jöttem vissza a katonai alapanyaggyártáshoz kapcsolódó minőségellenőrnek. A Hideghengerműben a Ruthner-hasítósoron ellenőriztük a katonai anyagok felületét, én készítettem az összes katonai anyag műbizonylatát. Tóth Géza, illetve Ekker Csabáné irányítása alá tartozott ez a terület, közvetlen főnököm Válóczi Géza volt. Rendszeresen jött Kucsera Imre katonai átvevő, aki a Honvédelmi Minisztérium állományában dolgozott, s a felügyelete alatt a Tűzálló kapunál kialakított lőtéren ellenőrzési célból, lövedékekkel lőttük a különlegesnek számító katonai anyagokat.
– Milyen hadászati anyagok készültek annak idején a vasműben?
– Tudomásom szerint tankokhoz, páncélozott járművekhez és töltényhüvelyekhez gyártottunk alapanyagokat, amelyeket a kutatási osztályon komoly vizsgálatoknak vetettek alá. A munkaköröm megszűnéséig, 1989-ig dolgoztam ezen a területen, majd a minőségellenőrző és anyagvizsgálati főosztályon, Egeressi Gyuláné Gizi csoportvezető közbenjárásával a hidegen és a melegen hengerelt termékek műbizonylat-készítője lettem, s viszem a mai napig ezt a feladatkört.
– Szabadidejében mivel foglalkozik?
– A Dunaújváros Online-on szereztem tudomást a mahjongról, s megkerestem Boda Andrást és Cserna Bettit, akik megtanítottak rá. 2005 őszén húsz fővel már létre is hoztuk a Magyar Mahjong Szövetséget. A dunaújvárosi klubnak jelenleg tíz-tizenöt tagja van. Minden szerdán 17 -21 óráig az MMK-ban gyakorolunk. Ez egy több ezer éves kínai logikai játék, amely kártyajátékként indult. Száznegyvennégy játékkőből áll egy készlet, négyen játsszák, a kövekből nyolcvannyolc alapjátékot lehet játszani.
– Hol volt az első megmérettetés?
– Grazban 2005 őszén meg­néztünk egy versenyt, ahol sok tapasztalatot szereztünk. Azóta is rendszeresen vissza­térünk Ausztriába, de jártunk már Olaszországban, Hollandiában és Német­ország­ban is. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában 2010-ben rendezték meg a Hun­garian Opent, ahol a nemzetközi színekben induló ötvenkét versenyző közül első lettem. Most éppen a júliusi strasbourgi Európa-bajnokságra készülünk...

Módosítás: (2014. április 16. szerda, 07:49)

 

Keresés a teljes weboldalon