Címlap Arcok Hobbijuk a munkájuk

Dunaferr kiváló dolgozók

A Dunaferr Kiváló Dolgozó díj rangos kitüntetése a vállalatnak. Először 1958-ban adták át, amikor a Kiváló Vállalat cím is megszületett hazánkban. A 2012-es évben 11 munkavállaló nyerte el a cég kitüntető elismerését. Munkájuk, szakértelmük méltó megbecsülése ez a díj.
A kitüntettek közül négy szakemberrel kicsit személyesebb hangvételű beszélgetés során találkoztunk.

 

Porkoláb Im­re (Hideghengermű, raktározási és szállítási üzemvezető, 33 éve nős, két fiúgyermek és egy lány édesapja): Közel húsz éve van ennél az üzemnél, igazából ő és mintegy 60 fős csapata volt a vasműben a kiszállítás kezdő gárdája. Úgy gondolja, hogy kollegái segítsége nélkül ő sem kaphatta volna meg ezt az elismerést. Az üzemvezető úgy fogalmazott „1993-tól állandó üzembe helyeztem magam”, ugyanis állandó telefonos kapcsolatban van a gyárral. „Szeretem csinálni, ez a létem” — hangsúlyozta, és nagyon mozgalmas munkának tartja a havi 60-70 ezer tonna hidegen hengerelt és melegen hengerelt pácolt termék közúti, vasúti és vízi kiszállításának, a kamionok megpakolásának és bizonylatolásának feladatait. Szabadidejében szívesen foglalkozik a kertjével, „a föld, a természet szeretete bennem van” — emelte ki, szereti aktívan eltölteni az időt a szabad levegőn, hisz mindig is volt kertje, gyümölcsöse, amelyet örömmel gondoz.
Józanné Lack Márta (Acélmű, energetika üzem, vízmű művezető; elvált, egy fia van): A díjra az Üzemi Tanács javasolta. Szerteágazó érdekképviseleti munkát végez: Üzemi Tanács-tag, üzemi főbizalmi, az Acélműben a Vasasszakszervezet elnökhelyettese, a Vasas Önsegélyező Pénztárban igazgatósági tag, az Összefogás Alapítvány kuratóriumának tagja. Mint művezető, ő felel azért, hogy a szivattyútelepek ellássák a konvertert és a FAM-ot megfelelő mennyiségű és minőségű ipari vízzel. „Nem szeretek unatkozni”, mondja magáról. Szabadidejében szeret olvasni, Rejtő-­krimiket, Müller Péter köteteit vagy akár könnyed, a mun­kahelyi problémákat gyorsan elfeledtető könyveket is. Kertjében szőlőt és virágokat gondoz, kedvenc virága a margaréta. A főzést is szívesen műveli, főleg ha van kinek. Magáról azt mondta — és ez a társadalmi szerepvállalásain is jól látszik — „nagyon szívesen gondoskodom másokról, szeretek a közösségért dolgozni”.
Dr. Sebő Sándor (Technológiai Igazgatóság, technoló­giaifejlesztési főosztályvezető; 36 éve nős, két gyermek apja): Teljes meglepetésként érte a kitüntetés, főnöke az évzáró ünnepség alkalmával adta át számára az oklevelet. A képlékenyalakítással foglalkozó fiatal csapat vezetőjeként hangsúlyozta, hogy számára ez a kitüntetés a csapatmunka elismerését is jelenti. Hobbija a szakmája, „nagyon szerencsés az az ember, aki azt csinálja, amit szeret” — emeli ki ő is. Azt mondja, hogy kertjének öntézése közben jutnak eszébe a legjobb ötletek. Gondolatai jelenleg épp az autóipar felé terelődnek, ugyanis a nagyszilárdságú acélok használata elősegíti a gépjárművek tömegének csökkentését és így az adott teljesítmény hatékonyabb felhasználását. A martenzites, 5-8 ezrelék bórötvözéssel gyártott acélok iránt nagy kereslet mutatkozik az autóiparban. A másik terület, amibe beleásta magát, a magas szilíciumtartalmú elektrotechnikai acélok köre, amelyekből akár egy kávédaráló villanymotorját vagy egy nagy transzformátort lehet gyártani.
Wittini Zoltán (Meleg­hengermű, kikészítő üzem, üzemvezető-helyettes; 44 éves): 1998-tól van itt az üzemben, azt gondolja, hogy a sokéves munka megbecsüléseként kapta meg a díjat. A mintegy 160 fős kikészítő üzemben a tekercsek pántolását, mérését, végeinek levágását, valamint a táblalemez gyártását és csomagolását végzik. Wittini úrnak rengeteg hobbija van: csillagászat, meteorológia, túrázás, különféle repülési módok kipróbálása. Csillagászati hobbiját űzve lakása teraszáról, 72-szeres nagyítású távcsövén látta a Jupiter négy holdját és a Szaturnusz gyűrűit. A meteorológia iránt érdeklődve villámokat fotózott, itt a hosszú záridő és a száraz zivatar a kulcsfeltétel. Észleléseket is rendszeresen küldött be a met.hu vagy az idokep.hu oldalakra, ahol a hőmérséklet, a páratartalom és a felhőkép adatok a mérvadók. A Badacsony északi oldalról való megmászása, a budapesti Árpád-kilátó és a Balaton-felvidéki Csobánc tartozik kedvenc túrázási célpontjai közé. Repült már kétszemélyes kisrepülővel, motoros sárkányrepülővel és tandemugrást is hajtott már végre. Következő nagy álma a bungee jumping kipróbálása. Repülési élményeire vicces hasonlatként azt mondta: úgy érezte magát, mint „sámlin a levegőben”.
Tóth Szilvia

 

Módosítás: (2013. január 07. hétfő, 11:09)

 

Keresés a teljes weboldalon