Címlap Életmód Életmód Ifi egészségnap — nem csak fiataloknak

DIVATBA JÖN AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD


A körültekintő szervezés és a motivált célközönség meghozta a sikert: az Ifi a „Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél” című TÁMOP-projekt részeként eredményesen teljesítette a családi egészségnap megvalósításával összefüggésben vállalt követelményeket.

 

A Lemezalakítómű pihenőparkjában április 12-én megszervezett programot mintegy 120-130 egészségéért tenni akaró érdeklődő látogatta meg. A konferenciaterem különböző pontjain felállított, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület munkatársai által működtetett állomások szinte egész nap foglaltak voltak, a résztvevők forgószínpadszerűen váltották egymást a táplálkozási tanácsadás, az elsősegélynyújtás, a stresszkezelés, illetve a dohányzásról leszokás és annak megelőzése témaköreiben autentikus tájékoztatást és segítséget nyújtó szakemberek asztalainál.
Gábor Edina egészségfejleszt­ő szakpszicholó­gus, az Egész­ségesebb Mun­ka­­­helyekért egy­e­sület munkatársa a dohány­zással kapcsolatos problémák szakértőjeként állta az érdeklődők rohamát: – Sokan felkerestek a tanácsadás keretében. Természetesen a leszokás nem egyszerű, de a tanult technikák alkalmazása mellett szükség esetén az is támogatást nyújthat, ha olyan szakmai weboldalakon keresünk segítséget, mint a www.leteszemacigit.hu, ahol személyre szabott, adekvát tanácsokkal várják az érdeklődőket. Összességében elégedett lehetek a mai nappal, bár voltak, akik szomorú perceket okoztak azzal, hogy közölték, folytatják a dohányzást. Jó volt látni a szervezők lelkesedését is, ami láthatólag átragadt a többiekre is, és elhitték, hogy itt tényleg valami jó dolog fog történni. Ránk, szakemberekre is rendkívül pozitívan hat, amikor ilyen elkötelezett, motivált emberek hívnak bennünket segítségül.
Az érdeklődők időközben részt vehettek műszeres stresszmérésen és testzsír­mérésen, vagy megkóstolhatták a növényi részekből, gyümölcsökből, adalékok nélkül készült ivóleveket és a különféle, kenyérre kenhető krémeket is. Az italokat és a krémeket személyesen Kerek Judit, az Egészségesebb Munka­helyekért Egyesület főtitkára készítette az asztalánál sorban álló kíváncsiak számára: – A táplálkozási tanácsadás keretében zöldségfélékből készített szendvicskrémek közül különösen a zelleres és a lencsekrém bizonyult népszerűnek. Sárgarépa, reteklevél és spenót összezúzásával ivóleveket is készítettünk, a gyerekek egész délelőtt azt hordták inni. Az egyesületünk alapítói között tudhatjuk az ISD Dunaferr Zrt-t, így talán a sok közös, sikeres projektnek is köszönhető, hogy a Dunaferr Ifjúsági Szervezet bennünket választott együttműködő társnak a projekt lebonyolítására. A mai napra igyekeztünk olyan foglalkozásokat, bemutatókat előkészíteni, amelyek motiválhatják az érdeklődőket. A korábbi tapasztalatokhoz képest nagyon sikeresnek értékelem a rendezvényt. Szinte szünetet sem tudtunk tartani, annyi érdeklődő ember keresett meg valamennyiünket. Nagyon jól éreztük magunkat ebben a közegben, ide bármikor visszajönnénk, ha hívnának.
A sportteamnek köszönhetően a mozgás és az ahhoz szükséges eszközök sem hiányoztak a programból. Rendelkezésre állt a füves focipálya, emellett pingpongasztalok és pétanque-felszerelés kínálta magát a statikusabb sportokat kedvelőknek. A gyerekek számára felfújható légvár és trambulin biztosította az aktív kikapcsolódást. A szabadidős team a csapat élelmezéséről és a logisztika szervezéséről, az Ifi-iroda pedig az adminisztrációs eszközökről és a feltételek biztosításáról gondoskodott.
Bár az előzetesen meghirdetett fekvenyomó verseny elmaradt, a résztvevőket kárpótolta a Fittpont Női Fittness stúdió zenés interaktív step aerobik bemutatója, amelyhez akár a helyszínen is lehetett csatlakozni.
Az Egészségesebb Munka­helyekért Egyesület munkatársai tombolát szerveztek délutánra, amelynek keretében az egészségesebb életmód tematikájában, hasznos és értékes ajándékokat sorsoltak ki a résztvevők között.
– Nagyon elégedett vagyok az egészségnap lebonyolításával és az eredményével – értékelt Oláh István, a Dunaferr Ifjúsági szervezet elnöke. – Sikerült elérni a célunkat, és teljesíteni a vállalt követelményeket. A közös munka lehetővé tette, hogy a pályázatban foglalt előírásoknak maradéktalanul megfelelő programot szervezzünk. Külön köszönet jár az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület tagjainak, akik remek, professzionális szakmai munkát végezve, kitűnően koordinálták a program egyes elemeit, és kifejezetten népszerű, érdeklődésre méltán számot tartó foglalkozásokat biztosítottak a jelentkezők számára. A résztvevők visszajelzése egyértelműen pozitív, sok dicséretet kaptak az előadók, és az egészséges ivóleveknek, krémeknek is nagy sikere volt. A sportolási lehetőségek viszonylag széles skálája ugyancsak tetszett, a gyerekes szülők pedig külön jó­néven vették, hogy a légvárral és a trambulinnal a kicsikre is gondoltunk. Köszönöm mindenkinek, aki a maga területén bármivel hozzájárult, hogy sikerrel eleget tehessünk a vállalásunknak.

G.L.

Módosítás: (2014. május 21. szerda, 06:10)

 

Keresés a teljes weboldalon