Címlap Életmód Életmód A test, a lélek és a szellem egysége

TERÁPIA SZEMÉLYISÉGÜNK „FINOMHANGOLÁSÁRA”

Szellemi lények vagyunk – mondta bevezetésképpen Pász Zsuzsanna Bach virágterapeuta. Hogy ez mennyire így van, előadása is alátámasztotta: délelőtt a gyárban dolgozik, délutánonként szívvel-örömmel, egzisztenciális kényszer nélkül foglalkozik „szerelmével”, a gyógyítással.

 

Az ISD Dunaferr Zrt. munkavédelmi főmunkatársa a Paletta Kulturális Szabadegyetem és a Tudástár május 8-i rendezvényén „Bach virágterápia, mint személyiségünk finomhangoló módszere” címmel vezette be hallgatóságát az alternatív gyógymód rejtelmeibe az MMK színháztermében. Zsuzsa több kineziológiai ág tanfolyamait, majd továbbképzőit járta végig, metafizika-tanári diplomát szerzett. Közben beleszeretett a Bach virágterápiába, így a természetgyógyászati iskola elvégzésével terapeuta lett.
– Képzeld el magad, mintha egy hangszer lennél, amelynek harmincnyolc húrja van. Egy-egy húr egy-egy olyan virágesszenciának felel meg, amelynek mindegyike az emberi alaprezgésnél magasabb, ily módon segít a test, a lélek és a szellem harmóniájának helyreállításában, avagy megőrzésében.
Közelebb lépve a közönségéhez, nekik szegezte a kérdést: mi is az a személyiség?
– A testi és szellemi tulajdonságok egységes egésze, amely kihat a viselkedésre és a gondolkodásra. Ami vagyunk, annak eredője, amit megéltünk, megtapasztaltunk. Az ember lelkében a rossz és a jó csatája dúl, egyszerre van jelen a düh és az öröm, az irigység és a béke, a féltékenység és a szeretet, a sajnálat és a remény, a szánalom és a nyugalom, a kapzsiság és a segítőkészség.
A módszer kidolgozója, dr. Edward Bach megfigyelte, hogy a személyiség milyen mértékben gyorsítja, avagy hátráltatja a gyógyulási képességet, munkásságát a különféle személyiségtípusok tanulmányozásának és a gyógyító növények felkutatásának szentelte. Elvei szerint a gyógyító feladata, hogy a pácienst önismerethez segítse és rámutasson azokra az alapvető tévedésekre és hibákra, amiket elkövet. A virágterápia segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét rohanó világunkban.
Szente Tünde

Módosítás: (2014. május 21. szerda, 06:10)

 

Keresés a teljes weboldalon