Címlap Életmód Életmód A karácsony megállásra, pihenésre szólít

Doktornők a vasműben

Lehetne ez a rendelő a városban is, egy parkosított környezetben, mégis itt van, a hengerművek közelében, a sarkon. Bizalmat árasztó, otthonos az orvosi rendelő. Kapun kívülieknek meglepő, hogy a vitathatatlanul férfias munkahelyi környezetben négy doktornő vigyázza a vasmű dolgozóinak egészségét. Adódik a kérdés a szürke bugák és vörösre melegedett acéllemezek környezetében, miért lettek üzemorvosok, mi tartotta itt pályájukat? Válaszaik közt szó esik a karácsonyról is, mint egészséget támogató, meghitt ünnepről.

Dr. Béres Ibolya: — Az Alföldön nevelkedtem, Debrecenben jártam egyetemre. Végzősként kórházban szerettünk volna elhelyezkedni és Dunaújvárosban kaptunk állást. Csecsemő- és gyermekorvoslásból szakvizsgáztam, ugyanazon rendelőben dolgoztam Misky Erikával. Jó volt a kapcsolatunk barátként, és munkatársként is. Ő szólt ’96-ban, hogy megüresedett egy üzemorvosi állás a vasműben. Akkor már elváltan, négyéves kisgyerekkel, havi hét-nyolc ügyelettel nem gondolkodtam az ajánlaton. Annak, aki szereti a hivatását, teljesen mindegy, hogy gyerekekkel vagy felnőttekkel foglalkozik. Hamar megtetszett, hogy itt sokkal több idő jut az emberekre, beszélgetésekre. Friss az összehasonlításom a kórházzal. Nemrégiben a fiam eltörte a kulcscsontját. Megtapasztaltuk a nehézkes eljárást, az orvosok és ápolók keserű hangulatát. Itt még tudunk mosolyogni, tenni az emberek egészségéért, utat mutatni. Erről szól a karácsony is. Nem az ajándékozás a fontos a mai világban, hanem, hogy együtt legyünk szeretteinkkel, tudjunk egymásnak egy jó szót mondani. A szívünket tegyük a fa alá! A nagy rohanásban elfelejtkezünk élni. Ebben a nehéz időszakban stabil emberi kapcsolatokkal őrizhetjük meg az egészségünket. Sok mindennél többet ér a meghitt karácsonyi együttlét, a magunkkal és egymással való foglalkozás.

 

Dr. Juhász Ildikó: — A belgyógyászaton dolgoztam a kórházban, háromnaponta ügyeltem. Pici gyerek mellett nem voltak egyszerűek a napjaim. Váratlanul adódott ez a lehetőség, elhívtak üzemorvosnak. Mint kisgyerekes anyának, kedvező volt a héttől háromig tartó munkaidő, az ügyeletmentes, szabad hétvége. Megtetszett más is. Sokat adtak a megelőzésre, a vasmű támogatta a szűréseket. Munkánk nagy része a prevencióról szól. Az Igazgatóság tartozik hozzám, ahol sokan küzdenek stresszel. Itt több idő jut az emberekre, beszélgethetek velük, feltárják problémáikat, kérik a segítséget, emberközpontú a munkánk. Nem vagyok profi a stresszoldó technikákban, de tapasztalom, hogy fontos számukra minden meghallgatott szó és a megértés. Hogy milyen életmódot javasolok karácsony idején? Elcsépelt már az ajánlás, hogy ne egyenek zsíros, cukros ételt. Hogy hagyhatnák ki a jó kis karácsonyi kajákat, a sűrű vendégeskedésben eléjük rakott süteményeket? Ennél fontosabb, amit megtehetnek, legyenek együtt minél többet családjukkal. Ne az ajándékozás legyen a lényeg! Régi, gyerekkori karácsonyok jutnak eszembe, amikor együtt volt a család, társasjátékoztunk. Ha leesett a hó, apukám kivitt szánkózni a gátra. Felejthetetlenek ezek az emlékek.

Dr. Misky Erika: — A vasmű előtt gyermekgyógyászként dol­goztam két kisgyermek mellett. Orvos a férjem is, így az ügyeletekkel sűrű volt az életünk. Egyszerűbbnek tűnt az üzemorvosi munka az állandó délelőttös munkaidővel, a szabad hétvégékkel. Az igazság, hogy közben meg is szerettem. Nagyon szeretek az emberekkel foglalkozni, és itt van rájuk időm, akár tíz-tizenöt perc is, ami egy háziorvosi rendelőben elképzelhetetlen. Megnyílnak, elmondják a problémáikat, lehet segíteni nekik mindenben. Egyébként sem állt tőlem távol a vasgyári környezet, hisz szüleim az építőiparban dolgoztak. Mit is javasolhatnék karácsony idején? Fontos már az adventi készülődés is. Legyenek ezek a napok a családnak, egymásnak. Az ünnepek alatt pihenjenek sokat! Tudom, elég nehéz idők járnak, nehéz élethelyzetek adódnak, sokaknak elkeserítő a kilátástalanság. Nyíljanak meg problémáikkal a barátok, a családtagok előtt! Találkozzanak minél többet velük! Másokkal közösségben könnyebb a gondokkal szembenézni, mint egyedül. Még ha elcsépelt is, nehéz is, próbáljanak meg pozitívan gondolkodni, pozitívan tekinteni a jövőre. Erre való a karácsony.

Dr. Piukovics Klára: — Korábban a kórházban havonta tíz-tizenkét ügyelet jutott rám, miközben kisgyermeket neveltem. Kollegámmal, Tiszamarti Miklóssal jöttem ki üzemorvosnak. Új kihívásokkal találkoztam, tanulnom is kellett a fül-orr- gégész szakvizsga mellé. Itt, a vasműben zömében egészséges emberekkel találkozom, munkaalkalmasságukat bírálom el. Belgyógyászati vizsgálatokat végzek, miközben kiszűröm a betegségeket is. Karácsonyra azt javaslom, hogy lépjenek ki a mókuskerékből, legyenek együtt a családjukkal. Vallástól függetlenül egy évben egyszer muszáj lelkileg is feltöltődni. Étkezésben, italozásban kerüljék a túlkapásokat! Váltsanak az ünnepekre a mennyiségről a minőségre! Kellemes környezetben egyenek és igyanak finomakat. A legnagyobb jókívánságként családi békét és egészséget kívánok mindenkinek, és munkahelyet, hogy finanszírozni tudják az ezekhez szükséges anyagi javakat.
K. É.

Módosítás: (2013. január 07. hétfő, 11:06)

 

Keresés a teljes weboldalon