Címlap Életmód Életmód Füvesibi és a megtalált teljesség

KINCSEK A TERMÉSZETBŐL
Mit tegyen az ember, aki nagyvállalati vezetőként napi rendszerességgel éli meg a stresszt? Ha a szervezete magas vérnyomással, szívproblémákkal, rosszullétekkel jelez? Ha nem szeretne a negyvenes évei kezdetén belenyugodni abba, hogy ezentúl gyógyszereken éljen?

Kókai Lászlóné Ibolya, az Informatikai Igazgatóság főosztályvezetője ebben a „cipőben” járt néhány évvel ezelőtt, és úgy döntött, hogy a gyógynövények, az alternatív gyógymódok világában keres megoldást a problémákra. Azóta a jótékony mellékhatásokkal rendelkező hobbinak indult „gyógyításmánia” sikeres üzleti vállalkozássá fejlődött, Ibolya pedig a vasműs munkaidő végeztével Füvesibi lesz, aki időközben hivatalosan is természetgyógyásszá, reflexológussá és fitoterapeutává képezte magát. Dunaújvárosi lakásában a sókristályok jótékony párája, a gyógynövények aromás illata és a nyugalom légköre fogadja a vendégeket, mi is itt beszélgettünk a kezdetekről.

— A saját, már említett problémáim mellett még egy momentum volt az életemben, ami a természetgyó­gyászat felé fordított: a kisebbik fiam allergiás légúti problémái. Sokat jártunk vele orvoshoz, de időközben én már érdeklődtem más módszerek iránt is. Nagyon hittem a sóbánya-terápiában, s miután néhány ilyen kezelés után javulás állt be a gyerek állapotában, egyre többet járt a fejemben a gondolat, hogy itt Dunaújvárosban is kellene egy sószobát létrehozni, hiszen nagyon sok olyan kisgyermek él itt, akik szintén légúti problémákkal küzdenek. A jelenlegi üzlettársam és jó barátnőm az óvodai csoportban volt anyuka-társ akkoriban, vele kezdtük el a vállalkozást. Ma már gyakorlatilag egy komplex kis természetgyógyászati rendelővé fejlődött a szolgáltatásunk, ahol a sószoba mellett különböző kezelésekkel, egészségmegőrző, terápiás célú gépekkel és egy pici gyógynövénybolttal is várjuk a vendégeinket. Informatikus énem nem hagyott nyugodni, úgyhogy elindítottunk egy webáruházat is, ahonnan bárki megrendelheti a különböző gyógyteákat, mégpedig úgy, hogy a hatásaikról, fogyasztásukról, adagolásukról a lehető legteljesebb információt is közlünk a látogatók számára.

— Hogyan fogadta a környezeted, amikor elkezdtél természetgyógyászattal foglalkozni?

— A legkritikusabb a család volt ez ügyben, de aztán az évek során sikerült őket fokozatosan meggyőznöm. A tágabb családban, a barátok, kollégák körében is sokaknak segítettem már. Bár, igaz az is, hogy voltak, akiket feszélyezett a szituáció, amikor a „fönökasszony” a rendelőben azt kérdezi: megmasszírozhatom a lábadat? Én teljesen különválasztom a munkahelyi létet és a gyógyító tevékenységet, ez utóbbiban az a legjobb, hogy nem csak segíthetek másokon, hanem én is feltöltődöm ez által. Azt hiszem, így teljes az életem.

— A munkahelyen eléggé maximalista szakembernek ismernek, aki nagy munkabírású és naprakész a szakterületén. Szervezőmérnöki diplomád mellé informatikus menedzser szakmérnöki és MBA végzettséget is szereztél. Hogyan képezted magad a „másik” életedben?

— Legnagyobb hatással Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember volt rám, aki ma Magyarországon az egyik legautentikusabb szakértője a fitoterápiának. Gyógynövény-ismereti tábora hatalmas élmény volt, azt követően végeztem el az Egészségügyi Továbbképző Intézetben (volt ETI, jelenleg GYEMSZI) a fitoterapeuta és a természetgyógyász képzést, amit utána a reflexológia is követett. Nagyon sokat tanultam másoktól és a kezelt páciensek visszajelzéseiből is. Emellett folyamatosan rengeteg anyagot gyűjtök, olvasok a témában. Zavart, ha a könyvekben ellentmondást fedezek fel, nem egyértelműek a főzetkészítési szabályok, vagy az ajánlott mennyiségek. Tudni akartam, hogy mi az, ami veszélyes lehet, mi az, amit korlátlanul lehet fogyasztani. Láttam, hogy a drogériákban ugyanarra a bajra nagyon sokféle összetevőjű teákat árulnak. Én a „mérnökaggyal” gondolkodók közé tartozom, aki szereti tudni, hogy melyik összetevő mire hat, miért van a teában, mitől működik ez az egész. Úgy gondolom, hogy mára mindez kész rendszerré állt össze bennem, és ezzel a tudással szívesen segítek bárkinek, aki hozzám fordul. Tapasztalatom szerint egy-egy gyógynövény nem mindenkire hat egyformán. Van, akinek az egyik gyógynövény teljesen beválik, másnak egy másik „jön be” ugyanarra a bajra. A gyógyteakeverékek jellegzetessége, hogy a hasonló hatású növények erősítik egymást, így jobb hatást lehet elérni. Azonban kitartás, hosszabb távú használat szükséges ahhoz, hogy látványos eredmények jelentkezzenek, egy-két csésze elfogyasztása után még ne várjunk csodákat…


Érelmeszesedés elleni tea
Összetevői: galagonyavirág, galagonyatermés, gyermekláncfű levél, levendula, citromfű, áfonyalevél egyenlő arányú keveréke
Galagonyatartalmánál fog­va vérnyomáscsökkentő hatású, értisztító tea. A citromfű, levendula, szívidegesség elleni enyhe nyugtatóként, valamint gyulladáscsökkentőként, fertőtlenítőként is hat. Flavonoid tartalma miatt javítja az érfalak rugalmasságát, segíti az érfalakban lerakódó koleszterin, a meszesedést okozó plakkok oldását, csökkenti a vénás pangást, javítja a kis erek keringését és az emésztést is.

Stresszoldó tea
Összetevői: 5 egység orbáncfű, 3 egység citromfű,
2 egység komló
Kellemes ízű tea, különösen mézzel fogyasztva. A benne lévő orbáncfű feltisztítja a hangulatot, a citromfű kiegyenlítő, stresszvédő hatást fejt ki, míg a komló csillapít, nyugtat.

Módosítás: (2013. február 19. kedd, 23:48)

 

Keresés a teljes weboldalon