Címlap Életmód Gasztronómia Útra keltek a bakancsosok

KITŰNŐ TÚRAAJÁNLATOK IDÉN IS

Nagyszabású túranappal nyitott idényt március 1-jén a Pentele Természetjáró Egyesület.
A hagyományosnak számító Dunán innen – Dunán túl teljesítménytúrán – talán az idejekorán beköszöntött tavasznak is köszönhetően – idén rekordszámú résztvevő teljesítette a közönségigények szerint, széles skálán differenciált távokat.

 

A rendezvény kapcsán az előző év eredményeiről és a 2014-es tervekről Csontosné Kóbor Zsuzsannával az ISD Power Kft. munkavédelmi vezetőjével, az egyesület elnökével beszélgettünk.
– A résztvevők véleménye szerint nagyon jól sikerült az idénynyitó túranap. Ön, mint főszervező miként értékeli az eseményt?
– Örömmel jelenthetem ki, hogy idén is rendkívül sikeres rendezvény lett a Dunán innen–Dunán túl teljesítménytúra. Az esemény az Észak-Dunántúli Kupa túrasorozatának részeként egyébként is jelentőségteljes helyet foglal el az éves túratervünkben. Mint korábban, most is alapos előkészületek előzték meg a túra napját, már hetekkel előtte azon dolgoztak az egyesület tagjai, hogy valamennyi útvonalon tiszta, kulturált terep, frissen felújított jelzések tegyék zavartalanná a túrázók útját.
– A 8,5 kilométeres családi túrától az 50 kilométeres, profiknak való útvonalig minden szinten kínáltak túrázási lehetőséget. Elégedett volt az érdeklődéssel?
– Feltétlenül. Öt távon, összesen 391 nevező teljesítette a követelményeket, ami messze túlhaladta a várakozásainkat. Ennek ellenére győztük ellátással a népet, a helyi specialitásként nagy népszerűségnek örvendő, különleges májkrémes kenyér mindenkinél sikert aratott, de a túra teljesítését igazoló relikviákat, az emléklapot és a kitűzőt a csapat egy részének már csak utólagosan tudtuk megküldeni. A legújabb útvonalunk a családi kategória volt, amelynek Dunaújváros területén kijelölt 8,5 km-es távját 37-en tették meg, köztük egészen kicsi, 3-4 éves gyerekek is. Idén először szerveztünk Dunaújváros és Dunavecse közötti, 15 km-es túrát a Pentele hídon keresztül. Nagyon népszerűnek bizonyult, a hídról megtekinthető panoráma látványa sok természetbarátot vonzott. A leghosszabb, 50 km-es túra induló állomása az adonyi Vízi Fogadó volt, célja pedig ugyancsak Dunavecse. A leggyorsabb túrázónk jócskán a meghirdetett 10 órás szintidő alatt, mintegy ötórás gyaloglást követően ért be a célállomásra, de a többi résztvevő is rendben teljesítette a követelményeket. Aki lassabban járt, annak módjában állt gyönyörködni a Szentmihályi erdő varázslatos hóvirágszőnyegében és a túraútvonal egyes pontjain látható csodálatos panorámában is.
– A tavalyi évben is számos vonzó programmal várták a természetbarátokat. Mit sikerült megvalósítani a tervekből?
– Gyakorlatilag valamennyi túránk megvalósult, egyet sem kellett elhalasztani. A legjelentősebb talán a Passau-Pozsony kerékpártúra volt, amelyet június végén, éppen a nagy dunai árvizet követően jártunk végig. A túra egy hétig tartott, naponta 60-70 km kerékpározással, temérdek látnivalóval, esténként – ahol lehetett – közös, bográcsos vacsorával. Remek élményt szerzett valamennyi résztvevőnek. A tavalyi évünk más tekintetben is jónak mondható. Nyolc új taggal bővült a csapatunk, és több túrázónk minősítést ért el. Ketten teljesítették az Alföldi Kéktúra szakaszát, egy társunk pedig Érdemes Természetjáró lett.
– Hogyan tovább, melyek az idei tervek?
– Idei legnagyobb megmozdulásunk a március 1-jén lezajlott Dunán innen – Dunán túl teljesítménytúra, de gyakorlatilag egész évben aktívak leszünk. Áprilisban rendezzük a szokásos, kisgyóni medvehagyma-túrát, amelynek érdekessége a medvehagymás ételek kóstolásán túl az lesz, hogy az Egészségesebb Lakosságért program keretében a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Egészségfejlesztési Iro­dájának szervezésében különféle szűrővizsgálatokon vehetnek részt a túrázók. Májusban többnapos Tisza-tó környéki kerékpártúrára megyünk. Kétszer szervezünk kenutúrát, az egyik alkalommal a Fejér Megyei Te­mészetbarát Szövetség felkérésére a Dunavecse-Baja útvonalon, a másik alkalommal pedig Mosonmagyaróvártól Győrig, a Mosoni-Dunán kalandozunk. Augusztusban egyhetes Zakopane-környéki túrára utazunk, csillagtúra keretében megtekinteni a környék nevezetességeit. Ősszel természetbarát találkozó lesz Kisgyónban, a szilvesztert és az új év első napjait pedig Kőszegen és környékén tervezzük eltölteni. Úgy látom, érdemes a szervezésbe minél több energiát fektetni, mert egyre többen ismerik fel az egészséges életmódra törekvés egyik leggazdaságosabb és legtöbb lelki élményt nyújtó alternatívájaként a természetjárás gyönyörűségét.

Módosítás: (2014. március 18. kedd, 11:50)

 

Keresés a teljes weboldalon