Címlap Életmód Gasztronómia Ízes, közös sütögetés

GRILLFESZTIVÁL VASMŰSÖKKEL, TIZEDSZER

Jó hangulatban sütögetett Fülekiék társasága

 

Ismerős illatokkal fogadta vendégeit az alsó Duna-part az idei Parázs-Varázson is.

Bár az össznépi grillpartin az ünnepélyes tűzgyújtásra csak délután négy órakor került sor, a rutinos családi, baráti közösségek már délelőtt felállították sátraikat, tűzhelyeiket. Minden képzeletet felülmúlt a sütőalkalmasságok változatossága a több mint ötszáz alkalmi főzőhelyen.
Hamar kialakult a rendezvény egyedi, varázslatos hangulata, a közös sütögetés összevegyült, kóstolásra csábító illatorgiája. Közelebb lépve egy-egy társasághoz, még az együttlét jó íze is érezhető volt.
Idén hiába kerestük az OMBKE több méteres grillnyársát a tömegben, most kerek fémlapon kolbászok és hurkák sültek. Változott a főszakács személye is, Hevesi Imre helyett Dani Bálint, a helyi szervezet új titkára forgatta a húsokat. Fiatal főiskolás csapat segédkezett körülötte, a tüzet pedig Drankovits Zsolt, a konverter acélgyártója felügyelte.

Dani Bálint ügyelt a kolbászok pirulására– Változott a vezetés, változott a grillparti menüje – szabadkozott Hevesi Imre az óriási kohásznyárs elmaradásáért –, most mást hoztak a fiatalok, de érdemes a kóstolásra ez is!
Kérdés, hogy mi lehet különleges egy grillkolbászban, hacsak nem maguk készítették? S kiderült, itt pontosan erről van szó. A kohászok hagyományos tavaszi disznótoráról mentették meg az itt sülő hurkákat, kolbászokat.
– A főiskolán volt a disznóvágás –, avatott be a titokba Dani Bálint – mi daráltuk a kolbásznak és a hurkának valót, fűszereztük titkos recept alapján, majd töltöttük – fogta rövidre, mert fő foglalatossága, a kolbászok forgatása nem engedett több szót. Még valahonnan a csapatból kiegészítették:
– Persze készülni kellett, félretenni az ide szánt mennyiséget, hisz hamar fogyott akkor is. Ami nem csoda, mert jól csúszik rá a sör!
Semmi kétség, itt is jól mutatott egymás mellett a pirosra sült kolbász és a gyöngyöző serital…
Az ISD Dunaferr Zrt. létesítményi tűzoltói viszont megtartották korábbi hagyományos módszerüket, idén is bográcsot állítottak háromlábra, és babgulyást rotyogtattak benne.

A dunaferres tűzoltók szabadidejüket is szívesen töltik együtt– Már megkóstolta a zsűri – előzte meg kérdésem Jecsné Miklós Mónika. A leves színeit tekintve, és az onnan felszálló gőzök illatát megérezve, kétségem sem volt, hogy megérdemelte az ízlelést. A gasztronómiai titkokról Szabóné Andi beszélt:
– Igazából a fűszerezés adja meg az egyedi ízét. Combból, babból készítjük hagyma alapon, ahogy a gulyást szokták. Répával, zöldséggel gazdagítjuk és fűszerezzük. Otthon már előkészítettük, itt csak egy fél órát rotyog, és kész.
Persze fontos posztja volt az idei tűzfelelősöknek és felvigyázóknak is, Czechmeister Péter és Szabó Zoltán tűzoltók gyújtottak tüzet a bogrács alá. Egy műszakban dolgoznak, és mint minden évben, most is családostól jöttek a Parázs-Varázsra. Jó alkalom ez, egy asztalnál ülve, egy kondérból merítve, a beszélgetésre, barátkozásra.
Feltűnt az asztalok között egy felállított sörcsap. Fülekiék baráti társaságának csapolt frissen harmatozó sört a vendéglátó. A grillrácsoknál Bíró János ügyelt az étek állagára, aki más napokon a kokszolói karbantartóknál dolgozik. Alighanem minden asztaltársaságnál fellelhető legalább egy dunaferres, gondoltam magamban, mielőtt a menü után érdeklődtem. Idén csevapcsicsával készültek, mellé ajvárt kínált Fülekiné Csilla. Elárulta azt is, hogy mi volt a tavaly nyertes remek, amivel aztán az országos grillbajnokságon harmadikak lettek.
– Gyros ízesítésű tarját sütöttünk mézes-ananászos péppel. Grillezett puliszkával tálaltuk. Társaságunkat évtizedes barátság fűzi össze. Igyekszünk mindig valami különlegességgel előrukkolni. – Az ajvárt magam készítettem – tette hozzá, majd sorolta a színre, ízre is pompázatos mártás összetevőit: padlizsán, kápia paprika, lilahagyma fűszerekkel párolva, nyers, aprított paradicsommal összekeverve – ez a Füleki-féle ajvár.
Késő este volt már, mire kihunytak a lángok, elültek az illatok. Egy újabb évet várnunk kell rá, hogy jövő nyáron újra fellobbanjanak a jó ízeket ígérő tüzek a Duna-parton.

 

Keresés a teljes weboldalon