Címlap Életmód Gasztronómia Itt a tavasz, túrára fel!

CSAK HALLGATNI AZ ERDŐ HANGJÁT
Van, aki sportnak, kihívásnak tekinti, van, akinek nyugalmas kikapcsolódás a lüktető hétköznapok sodrából. Vannak, akiket a felfedezés, megismerés vágya hajt, másokat a jó emberek társasága vonz. Egy az, ami biztosan közös: a varázslattal teli természet feltétlen szeretete.

A Pentele Természetjáró Egyesület tagjai még egy dologban hasonlítanak, döntő többségük az ISD Dunaferr társaságcsoport dolgozója, vagy annak hozzátartozója. Elnökük, Csontosné Kóbor Zsuzsanna, az ISD Power Kft. munkavédelmi vezetője, a megalakulás óta, 10 éve tagja a csapatnak.
– Gyerekkoromtól elkötelezettje vagyok a természetjárásnak, már 1967-ben a Magyar Természetbarát Szövetség igazolt tagja voltam. A szüleim által kedveltem meg a túrázást, édesapám a „Természetjárás fejlesztéséért” kitüntetéssel elismert, aranyjelvényes túravezető volt. Amikor 1978-ban Dunaújvárosba költöztem, az előzmények ismeretében kézenfekvő volt, hogy itt is kerestem a túrázás lehetőségeit és a hasonló érdeklődésű társakat.
– Hogyan talált rá a vasműs természetjárókra?
– 1985-ben kerültem a Dunaferrhez, az üzemfenntartási gyáregység munka­védelmiseként. Akkoriban a tömegszervezetek által biztosított keretek között lehetett túrázni, valamivel később karolta fel a Dunaferr Ifjúsági Szervezet a természetjáró csapatot. Az Ifiből 2003-ban váltunk ki, hogy önálló egyesület alapításával hatékonyabban pályázhassunk a támogatásokra. Előbb vezetőségi tagként segítettem a szervezést, majd 2010-ben elnökké választott a tagság. A csoport mintegy 30-35 fős, de a programjainkkal jelentős létszámot, évente 250-300 természetkedvelőt mozgatunk meg.
– Milyen típusú túrákat szerveznek?
– Az éves túratervünkben szinte minden ágazat programjai szerepet kapnak. Az egynapos buszos túráktól a többnapos, gyalogos-, kerékpáros-, és vízitúrákig, itthon és külföldön is szervezünk megmozdulásokat. 2006 óta az adonyi Vizi fogadó és Dunavecse között turistautat tartunk fenn, ahol minden év márciusának első szombatján teljesítménytúrát szervezünk. Az esemény népszerű, szerepel a Teljesítménytúrázók Társaságának naptárában is. Az utóbbi időkben egyébként nemcsak túrákat szervezünk, hanem a természetjárással összefüggő, népszerűsítő előadásokat is, amelyeknek negyedévenként a városi könyvtár ad otthont.
– A természetjárók általában elkötelezett természetvédők is. Önök mit tesznek ezen a területen?
– Természetesen kivesszük a részünket a természet értékeinek megóvásából is. Tisztán és rendben tartjuk az általunk kezelt túraútvonalat, de az országos szövetség ilyen jellegű felhívásaihoz is csatlakozunk. Rendszeresen részt veszünk az Országos Takarítási Világnap alkalmából rendezett szemétszedési akcióban, ilyenkor a vasmű főbejáratánál fekvő kiserdőt szoktuk kitakarítani. A Bakonyban, Kisgyón közelében két kulcsosházat kezelünk, oda is gyakran eljárunk takarítani, karbantartani, felújítani. Persze nem csak dolgozni megyünk oda: ilyenkor tavasszal például mindig megrendezzük az ételkészítéssel, kóstoltatással egybekötött medvehagyma-gyűjtő túrát is.
– Az idei programokból mit ajánlana a legszívesebben?
– A medvehagyma-túra mindig remek szórakozás, érdemes kipróbálni. A kerékpározás kedvelői ősszel az Alföldi Kéktúra egy szakaszát járják be, ez is érdekesnek ígérkezik. Bárkinek szívesen ajánlom a Gyalogtúrázók XX. Országos Találkozóját, amelyet pünkösdkor Tatán rendeznek. Négynapos túra lesz, amelyre a jelentkezők számától függően busszal vagy gépkocsikkal megyünk. A szállás egy panzióban, kétágyas szobákban lesz. Rengeteg látnivaló vár ránk, sokat fogunk túrázni. A kínálat fakultatív, ki-ki a neki testhezálló programokat veheti igénybe.
– Miért jó túrázónak lenni?
– Én imádom a csendet, a jó levegőt, az úton még beszélgetni sem igazán szeretek, hogy halljam a levelek susogását, a madarakat, a forrás vagy a vízesés csobogását. Nem gondolok másra, csak hallgatom az erdő hangját.

— Nagyjából tizenöt éve, még egyetemistaként kezdtem teljesítménytúrázni - mondja Bölcskei György, az ISD Power Kft. rendszerszervező főmérnöke. – Bejártam a Bakonyt, a Budai-hegységet, a Börzsönyt, a Zselicet, és rendre megtaláltam a munkahelyi környezetből kikapcsolódást nyújtó, erőnlétemnek megfelelő kihívásokat. Közben családos ember lettem, most már fontosabb, hogy olyan befogadó, baráti társaság tagjaként hódolhassak a természet szeretetének, ahol az eltérő igények szerint mindenki megtalálhatja a szükségleteinek megfelelő programot. A Pentele Természetjáró Egyesület ilyen közösség. Számunkra nem létforma a természetjárás, annyit teljesítünk, amennyire éppen szükségünk van, de hiszünk benne, hogy javunkra válik, és örülünk, ha más is megtapasztalja ezt.
– Korábban a férjemmel kettesben túráztunk, de amikor hat évvel ezelőtt találkoztunk az egyesület túrázóival, annyira megtetszett a mentalitásuk, hogy rövidesen csatlakoztunk hozzájuk – vallja Gazics Györgyné, az IT Igazgatóság főmunkatársa. – Nagyon tetszik a túravezetők alapos felkészültsége, amelynek köszönhetően sokkal több látnivalóval, érdekes információval gazdagodhatunk, mint amikor még magunk szerveztük a túráinkat.
A csoport nagyon segítőkész, összetartó, és bőséges a programkínálat. Nem tudunk minden alkalommal ott lenni, de mindig találunk olyan programot, ami maradandó élményt nyújt. Tavaly, a dunai vízitúra volt a kedvencem, rendkívül érdekesnek találtam az egyhetes, sátorozós-táborozós, igazán természetközeli, nomád életet.

 

Keresés a teljes weboldalon