Címlap Gyári élet

TONNÁK ÉS SZÁZADMILLIMÉTEREK

Ki tudja, hányszor bámultam időtlenül a Meleghengerműben a vörös megannyi színében izzó, hengerek között kígyózó acélszalagokat.

Módosítás: (2014. június 24. kedd, 21:36)

Bővebben...

 

Építők és szerelők a konverteren

Ha látogató érkezik a gyárba, az acélgyártás kapcsán először többnyire a konverter behemót gépezetét járja körül.

Megbámulja a hulladékkal teli rakéta pontos célzását, a nyersvas beöntését. Hátrébb kerülve kellő távolságból lesi a mintavételt, hátha elcsíphet egy-egy pillanatot, amikor beláthat a konverterbe, és rácsodálkozhat a buborékokkal fortyogó anyagra. Türelmesen várja a csapolást, a fehéren izzó anyag megjelenését és zúdulását.

Módosítás: (2014. május 21. szerda, 06:41)

Bővebben...

 

ZOKNI, GÉPZSÍR, CSAPÁGY ÉS SZAPPAN
Ki gondolná, hányféle anyag, termék használódik el a technológiai folyamatban, míg a vasércből szépen csomagolt tekercs készül?

Gyorsan soroljuk az alapanyagokat, talán még az energiát is hozzátesszük, de aligha említene bárki zoknit, gépzsírt, fénymásoló papírt, törölközőt. Talán csak a raktárosok, ők a tudói, mi minden fogy, forog termelés közben a gyárban.
Több ezer főt öltöztetnek

Módosítás: (2014. április 15. kedd, 11:04)

Bővebben...

 

SZAKEMBEREK NEGYVEN FELETT
Eddig fel sem tűnt, hogy a folyamatos acélöntőmű bejárata egy átlagos méretű fémajtó. Végül is az öntőgépek negyven éve a helyükre kerültek, az üstökben lötyögő, forró anyagot vasúton, majd darukkal érkeztetik, a méretes berendezéseket működtető szakembereknek elegendő egy ajtó, hogy szó szerint OTT legyenek.

Módosítás: (2014. március 17. hétfő, 10:22)

Bővebben...

 

Póló új logóval, 2014-es dátummal

Elsők között adták át ’52-ben a villamos javító üzemcsarnokát, szervezték meg a vasműben fellelhető villamos motorok javítását, karbantartását.

Az épület patináját élénk kék színű, automata kapu töri meg. Belépve a nappali fényárban átlátható rend tűnik fel. Táblák jelzik az egyes területek funkcióját, eligazítják az idegent és folyamatosan figyelmeztetik az itt dolgozót.

Módosítás: (2014. február 19. szerda, 06:54)

Bővebben...

 

„Érhálózat” a vasműben

Számtalanszor ácsorogtam már a nagyolvasztó környékén, amikor a vasúti jelzőlámpa pirosra váltott, mégsem tudatosult bennem, hogy a vasút mennyire behálózza a gyár egész területét. A kamionos idők előtt úgy tervezték meg a belső szállítást, hogy valamennyi üzem elérhető legyen vasúton. A sínek nem szakadnak meg a kerítésnél, folytatódnak a városi pályaudvarig, a kikötőig.

Módosítás: (2014. január 21. kedd, 13:33)

Bővebben...

 

Kikötő-látogatóban
Megszoktuk a kikötő látványát, ahogyan a Duna-partról elénk táruló pentelei panorámát egy öblöt ölelő ívvel lezárja.

Hátterében a folyó az idő örökkévalóságát üzeni, miközben a daruk mozgása napjaink eleven életéről árulkodik. Nekünk, városiaknak szemet vonzó a Duna és a kikötő képe minden évszakban. Néha kimondjuk, hogy szép. A szénhegyekkel várakozó uszályokkal, a távolról aprónak tűnő tolóhajókkal együtt.

Módosítás: (2013. december 16. hétfő, 19:54)

Bővebben...

 

Ahol véget ér a meleghengermű

Barakkszerű épületet támasztottak valamikor a meleghengermű hosszú csarnokának oldalához az üzemeket kiszolgáló irodák számára. Az utólagos munkálatokat mutatja, hogy a bugatér mellett átvezető vasút alig néhány méternyire húzódik a bejárattól illetve az ablakoktól. Mégis elfér a köztes földnyelven egy apró virágoskert.

Módosítás: (2013. november 18. hétfő, 20:39)

Bővebben...

 

Telefonközpont a szekrényben

Talán az egyik legrégebbi épület az ISD Dunaferr területén, igazgatóság mellett a régi telefonközpont, a ma működő telekommunikációs főosztály. A lépcsőfordulóban elhelyezett vitrinekben régi telefonok emlékeztetnek a nagyon is közeli múltra.

Bővebben...

 

Jó hangulat, csapatszellem

Valószínű, hogy kiérdemelték az utolsó, igazi nyári napsütést a Lemezalakítómű dolgozói szeptember 7-ei családi napjukhoz. Időben bográcsba kerültek titkos recept alapján a húsok és a hozzájuk illő fűszerszámok, délelőtt tíz óra tájban már kellemes pörköltillat fogadta a megnyitóra érkezőket.

Módosítás: (2013. szeptember 17. kedd, 22:17)

Bővebben...

 

Érték a jó közösség

Az északi oldalon érkezik az alapanyag a gyárba, hogy a nagyolvasztón, konverteren, FAM-on, hengerműveken áthaladva, mintegy gigászi félkörívet lerajzolva, a legyártott acél egy része a lemezalakító profilüzemében kössön ki. A gyárkapuhoz közel állították fel a csarnokot, hogy a lemezekből hasított, hajlított, hegesztett profilok rövid úton hagyhassák el a vasműt.

Módosítás: (2013. szeptember 17. kedd, 22:10)

Bővebben...

 

Egy délelőtt a Fémbevonóműben

Gyári szervezeten belül, de kerítésen kívül, a kokszolói kapuval szemben, egy elkerített területen működik a Fémbevonómű. Gyönyörű park fogadja a látogatót a portánál, a magas kerítést is zöld futónövény borítja. Az üde látvány egy pillanatra elfeledteti, hogy a csarnokban horganyozó gépsor működik.

Módosítás: (2013. augusztus 19. hétfő, 18:13)

Bővebben...

 

SZENEK KEVERÉKÉBŐL KÉSZÜL A JÓ KOKSZ
Távol esik a kokszoló a főkaputól…Mint egy hosszú lánc első láncszeme, ahol tulajdonképpen az integrált acélgyártás kezdődik, hiszen a kokszoló a technológiai sor első állomása. Közepén helyezkedik el a kemence üzem. Laikus szemmel hatalmasabb, forróbb és feketébb, mint amit a képzelet jósolt.

Módosítás: (2013. július 13. szombat, 10:34)

Bővebben...

 

FEHÉR KÖPENYBEN
Talán nem véletlen, hogy a gyár közepén található az Anyagvizsgálati és Kalibráló Laboratóriumok Igazgatósága. Régi, patinás épületet igazítottak folyamatosan a korhoz. Belül is fejlődtek az idő haladtával a laborok, a kémcsövek és pipetták mellett korszerű műszerekkel végzik a vegyészek a vizsgálatokat.

Bővebben...

 
További cikkeink...

Keresés a teljes weboldalon