Címlap Gyári élet Naprakész technika és megbízhatóság

Telefonközpont a szekrényben

Talán az egyik legrégebbi épület az ISD Dunaferr területén, igazgatóság mellett a régi telefonközpont, a ma működő telekommunikációs főosztály. A lépcsőfordulóban elhelyezett vitrinekben régi telefonok emlékeztetnek a nagyon is közeli múltra.

Emlékeznek még? Volt, amikor tárcsáztuk a számokat, ha kaptunk vonalat. Később csak gombokat nyomogattunk, de még mindig kagylót tartottunk a fülünkhöz. Aztán, aki tehette, táskányi mobiltelefont akasztott a vállára. Végül, napjainkban tapasztaljuk, hogy egyre kisebbek a telefonkészülékek és egyre több a funkciójuk.

Tágas térben arról beszélgetünk Járai Tamással, a telekommunikációs főosztály vezetőjével, hogy miként érzékelhető a technika fejlődése az ISD Dunaferrnél:

 

 

Valóban, még az ötvenes években váltotta fel a belső postát az elektronikus távközlés, akkor épült meg a telefonközpont is. A nyolcvanas évek közepéig egy viszonylag nagyméretű telefonközpont szolgálta ki a Dunai Vasműt, amely az épület teljes felső szintjét elfoglalta. Picikét elöl járt a Dunaferr az országos telefonrendszer aktuális technikai állapotához képest, forgógépes, ún. rotary rendszerű telefonközpontunk volt. Amikor én idekerültem ’91-ben, akkortájt cserélték egy elektronikus alközpontra, amelyhez az épületünk mellé egy toldást építettek. Napjainkban egy háromajtós szekrényben elfér az a központ, amely ellátja a Dunaferr összes telephelyét.

A gyár területén jelenleg mintegy négyezer hagyományos telefonkészülék működik. Az ipari technológia nem a legújabb technikát igényli a távközléstől, hanem a megbízhatóságot, a technológiai folyamat kiszolgálását. Megtalálhatók a telefonok mellett a rádiók (úgy hatszáz darab), és fontos eszközök a gyártási folyamatokat figyelő kamerák is. Egyszerűbb a rádiós kapcsolat teherautó-, daru-, és vonatvezetőkkel. Aligha bírnák a zord ipari körülményeket a sokat tudó, mobil technikai csodák. Persze akad belőlük is néhány ezer, és „okosságuk” is hasznosul a Dunaferr irányításában. Főmunkatársként Bedák Eszter foglalkozik a GSM-flottával:

Közel ötezer előfizetés, háromezer munkavállaló tartozik a flottához. A munkám része az új előfizetések, az új telefonvásárlások ügyintézése, de hozzám fordul segítségért az is, akinek ellopták a telefonját. Naponta több mint száz telefonhívást fogadok telefonügyekben a személyes ügyintézésen túl. Otthon is csörög a telefonom, fontos, hogy elérhessenek problémás esetek megoldásához. Természetesen hétvégén is nálam jelentkeznek, ha a flottán belüli mobiltelefonnal bármi gond van. Az embereknek napi létszükségletté vált a telefon, a folyamatos tájékozódás és kapcsolattartás.

Azonban nem volt mindig így. Jól emlékszik még a régi telefonálási kultúrára, technikai háttérre Németh József, a telefonközpont üzemeltetési művezetője is:

A BHG-tól érkeztem ’85-ben, amikor az új telefonközpontot telepítettük a Vasműben. Sem méretre, sem tudásra nem lehet összehasonlítani az akkori és a mostani berendezéseket. Érkezésemkor tizenötször harminc méteres épület foglalta magába a telefonközpontot, a mostani berendezés szekrény nagyságú csupán. Régen telefonálásra használták a telefont, ma akár filmet is nézhetnek a készüléken említi mosolyogva, majd meg is mutatja a változást. Tágas terem sarkában áll a vitrinszerű szekrény, benne a most szolgáló telefonközpont. Egy polc tetején a GSM-átjátszót helyezték el. Régi íróasztal egyik felén a dunai hajózás segélyhívásait továbbító doboz áll, felette egy kicsiny rádióra emlékeztető kütyü a biztonságos hajózáshoz szükséges adatokat továbbítja. Mutat több, más távközlési berendezést is, de elnevezésük számomra idegen nyelven hangzik, és őszintén, nem is értem a funkciójukat.  A lényeg, hogy a távközlés ma sokkal szerteágazóbb, mint amire néhány éve a telefon képes volt.

Jól ismerik a gyári technológiai folyamatokat a távközlési szakemberek, hisz telefonra a gyár legmélyebb és legmagasabb pontján is szükség van. A karbantartók csoportvezetője, Pandúr István járt már a „legrázósabb” helyeken is:

A legeldugottabb hely, ahol telefon működik, talán a vagonbuktató alatti rész, a tömörítő mellett. Nehéz hozzáférni, nagyon poros a környezet. A legmagasabb hely a kokszoló széntornya, ahol szintén szükséges a telefon, kommunikálni kell. Igen, oda is fel kell mennünk, szerelni, ha a helyzet úgy hozza. Ahogy a kamerákhoz is hozzá kell férnünk, legyenek a technológia bármilyen forró pontján, akár a kohónál. Duplafalú tokban állnak, esetenként víz- ,vagy nitrogénhűtéssel védettek a kamerák. Megvárjuk, míg a technológia megengedi a hozzáférést, míg lehűlnek annyira, hogy hozzányúlhassunk.

Kívülállóként tisztán csak műszerész munkának tűnhet a telefonokkal való foglalatosság. De lassan összeáll a kép, miszerint a távközlésért felelős huszonkilenc fős gárda kijáró öt-hatfős csoportjai megfordulnak a gyár minden pontján. A hálózatkarbantartók csoportvezetőjét, Győri Bélát kérdezem, számított-e gyári körülményekre, amikor a szakmáját tanulta:

Fejlődő iparágat képvisel a telefon, ezért is választottam ezt a szakmát. Ilyen körülményekre számítottam, ez teszi érdekessé a munkát. Szakzsargonban „kiskápolnának” hívjuk a buktató alatti helyet, ahol balkáni körülmények közt javítjuk vagy építjük a hálózatot. Magasra is kell menni néha, például a tömörítő környékén található bakdarura. Igen, van tériszonyom, de odafigyelve, megfelelő védő­eszközökkel kezelhető. Szeretem a munkám, ezért is vagyok itt már húsz éve.

Sokat változott a telefonközpontos hölgyek munkája is. Irodájukban ott található a múzeumi tárgynak is beillő, dugdosós telefonközpont kilógó zsinórokkal, dugókkal. Fénylik, mint szolgálati idejében, és még működőképes. A hangról jól ismert két hölgy számítógépen fogadja a hívásokat, napjában több százat. Fejből ismernek sok-sok gyáron belüli telefonszámot, csak ritkán pörgetik a képernyőn a telefonkönyvet.  Műszak végén is kedvesek, segítőkészek:

ISD Dunaferr, Ráczné, jó napot kívánok! — mutatkozik be és köszön mindenkinek Ráczné Fehérvári Katalin. Hasonlóképp barátságos Németh Irén hangja is. Ahogy mondják, sokakat ismernek hangról. Idővel arcokkal egészül ki az emberekről alkotott képük. Bár a mobiltelefon közvetlen elérést kínál mindenkihez, munkájukra még a legújabb technika mellett is számíthatunk. 

 

Keresés a teljes weboldalon