Címlap Hírek Köszöntők Ha újrakezdhetném…

Fontos választás előtt állnak az érettségiző diákok családjai, dönteniük kell a továbbtanulásról. Ma már nyilvánvaló, hogy egy diploma felér egy nagyobb beruházással, miközben bizonytalan a pályakezdők munkához jutási esélye.

Több mint húsz éve arra biztattam érettségiző fiamat, mielőtt továbbtanulna főiskolán vagy egyetemen, szerezzen egy szakmát. Körüljártuk a lehetőségeket, és kiválasztottuk a kőműves-burkoló iskolát. Lehurrogott a család, mondván, egy többre képes gyereket miért adnék szakmunkásképzőbe? Így hát elvetettük az ötletet. Túl néhány nyelvvizsgán, egyéb oklevélen, most, több mint húsz év elteltével tette fel fiam a kérdést, végül miért is nem tanult kőművesnek? Mert most jól jönne egy íróasztalmentes szakma… Kevesebb lenne a stressz az életében, több lábon állhatna.

Egy villanyszerelő, gépi forgácsoló, hegesztő vagy lakatos számára most is nyitott a munkaerőpiac. Biztatnám a lányokat is, a technikai fejlődés számukra is több „férfiszakmát” nyitott meg. A felsőfokú tanulmányok pedig szakmával a kézben is elkezdhetők.

Módosítás: (2014. január 29. szerda, 07:45)

 

Keresés a teljes weboldalon