Címlap Hírek Köszöntők Váltás

ÉPÜLJÖN MEG A KOHÓ!

Bár nem volt hideg a tél, mégis megörvendeztettek a minap a Balaton partján virágba borult mandulafák. Néztem a reményt adó fehér és rózsaszín virágokat, és megirigyeltem a fát. Azt, hogy a természet részeként minden évben újra és újra kihajthat, virágozhat, gyümölcsöt teremhet. Irigyeltem, hogy nem is várnak mást tőle egész életében, csak mandulát.
Eszembe jutott a statisztika, miszerint mi, magyarok, nyugdíjig legfeljebb kétszer váltunk szakmát, miközben az Egyesült Államokban ötször-hatszor is megteszik ezt az emberek. Számoltam, legfeljebb nyolc-tíz évet töltenek egy-egy szakmában. Vajon mennyi ismeret, szakmai tapasztalat gyűlhet össze néhány év alatt? Vajon örülnénk-e, ha ne adj’ Isten, bonyolult műtétre lenne szükségünk és egy frissen átképzett orvos végezné?
Miért is hátrány és személyes kockázat manapság az egy munkahelyen, egy iparágban, egy szakmában eltöltött fél élet? Miért kell személyenként az a sok szerteágazó ismeret? Miért nem elég, hogy külön-külön mindenki igazán ért egyvalamihez? A kohász az acélgyártáshoz, a pék a kenyérsütéshez, a borász a szőlőműveléshez.

 

Módosítás: (2014. március 19. szerda, 07:56)

 

Keresés a teljes weboldalon