Címlap Hírek Munkavédelem Mindenkit hazavárnak!

Munkabalesetet feldolgozó gyári film készül

Magyarországon naponta 50 ember sérül meg a munkahelyén, minden másnap történik súlyos munkabaleset, és minden 5. nap meghal egy dolgozó munkavégzés közben. A szakemberek szerint nemcsak azzal van a baj, hogy a munkáltatók nem tartják be a szabályokat, a dolgozók sem elég tudatosak.

A munkabalesetek száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal nyilvántartása szerint szerencsére az utóbbi években csökken. Bár az irány ígéretes, árnyalja a képet, hogy ezek hivatalos statisztikák, a bejelentett munkahelyi balesetekre vonatkoznak, a látencia pedig ebben a nehéz gazdasági helyzetben növekszik. A munkavédelem, mint munkaadói felelősség még nem épült be a felelősségi struktúrába itthon. A magyar előírások megfelelnek ugyan a nemzetközi szabályozásnak, de a modern eszközöket felhasználó oktatás, tájékoztatás is számottevő eredményekkel kecsegtet.

Az ISD Dunaferr vállalatcsoportnál jelentős javulás történt az elmúlt években a munkavédelem területén. A dolgozók egészségének, testi épségének, életének megóvása érdekében több akció zajlott, különböző újításokat, új módszereket alkalmaznak a szakterület felelősei. A folyamatnak nincs vége, a legújabb kezdeményezés egy munkavédelmi film, Mindenkit hazavárnak! címmel, amely egy korábbi, halálos balesetet dolgoz fel. A film kapcsán a munkában résztvevő szakemberekkel beszélgettünk.

Serhiy Klyuchkin humánerőforrás vezérigazgató-helyettes, mb. biztonsági vezérigazgató-helyettes: — Egy meggyőző erejű, a tudatos munkavédelmi gondolkodást elősegítő, valós eseményeken alapuló film jól alkalmazható a fizikai dolgozók munkavédelmi oktatásában, elsősorban az emelőgépekkel és azok környezetében dolgozók célzott képzésében. Ezért is támogatom a kezdeményezést, amely saját erőforrásainkra alapozva, költségkímélő módon valósul meg. A megvalósításban részt vesznek a Munka- és Egészségvédelmi Igazgatóság, a Biztonsági Igaz­gatóság, az Informatikai Technológiák Igazgatósága, a Termelésirányítási Igaz­ga­tóság raktározási és kiszállítási üzem a Meleghengermű kikészítő üzem, a Szállítómű és a PR főosztály munkavállalói. Tervezzük azt is, hogy később más balesettípusokat is hasonló módon dolgozunk fel, több darabból álló filmsorozatot kialakítva ezzel. Adott esetben, szakmai együttműködés keretében más vállalatok számára is hozzáférhetővé tehetjük ezeket az anyagokat.

Móróné dr. Zupkó Tímea munka- és egészségvédelmi igazgató: — 2006-ban halálos kimenetelű munkabaleset történt a Meleghengerműben. A tragédia bekövetkezését számos körülmény, szabályszegés, figyelmetlenség befolyásolta. Az eset tanulságait összegezve született meg az ötlet, hogy egy rövidfilm segítségével hatásosan bemutathatnánk: a mulasztások, hiányosságok súlyos, a legrosszabb esetben tragikus következményekkel járhatnak. Terveink szerint az ősszel készül el végleges formájában a film.

Volein Gábor munkabiztonsági főosztályvezető: — Bízom benne, hogy a film segítségével hatásosan be tudjuk mutatni a baleset okait, egyúttal hangsúlyosan megjelenítve a követendő, helyes magatartást. Többszöri egyeztetés, pontosítás után elkészült a film forgatókönyve, véglegesítettük a narrátorszöveget. A napokban sikeresen megtörténtek a beállítási, forgatási próbák is a helyszínen.

Wenszky Attila munkabiztonsági szakértő: — A most készülő filmben lesznek animációs részletek is, az események minél alaposabb bemutatása érdekében. Korábbi munkatársammal, a Meleg­henger­műben dolgozó Ju­hász Pállal közösen dolgozunk ezen.

 

 

 

 

 


Országos helyzetkép 2012 

Az elmúlt évben 16 761 munkáltatónál tartottak ellenőrzést a munkavédelmi felügyelőségek és 79,3 százalékuknál állapítottak meg különböző szabálytalanságokat. Bár elfogadhatatlanul magas ez az arány, mégis jobb a megelőző esztendő 82,8 százalékához képest. Munkaügyi ellenőrzésre 19 080 munkaadónál került sor, és 69 százalékuknál találtak jogsértést. Ezen a területen szembetűnően romlott a morál, hiszen 2011-ben ez az arány még 57 százalékon állt — közölte nemrégiben Iklódi András, a feketelista.hu portál főszerkesztője.

A munkavédelmi ellenőrzésekben érintett cégeknél 440 819 munkavállaló dolgozik, akiknek 53,7 százalékát szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatják. Közöttük 80 700 fő munkahelye súlyos szabálytalanságokkal terhelt. Részben a szigorú ellenőrzésnek is köszönhetően tavaly — ha kis mértékben is — tovább csökkent a munkahelyi balesetek, ezen belül is a halálos balesetek száma. 2012-ben 17 025 munkavállaló szenvedett három napot meghaladó keresőképtelenséggel járó balesetet; 62 eset végzetes kimenetelű volt. 

 

Módosítás: (2013. augusztus 20. kedd, 18:55)

 

Keresés a teljes weboldalon