Címlap Hírek Munkavédelem Biztonsági hónap az Acélműben

JÓL BEVÁLT PROGRAMOK ÉS ÚJDONSÁGOK
Az idei évben is az Acélmű nyitotta meg a biztonsági (munkavédelemi) hónapok program-sorozatát az ISD Dunaferr Zrt.-nél. A hónap programjai között ezúttal is számos olyan rendezvény valósul meg, amelyeknek célja, hogy erősítse a munkavállalók ismereteit a munkavédelem témakörében, ösztönözzön mindenkit arra, hogy odafigyeljen magára és kollégáira munkavégzés közben.

Idén az Integrált Irányítási Rendszer ad keretet a rendezvényeknek, egyaránt színesítik a hónapot a munkabiztonság, a környezetvédelem, a tűzvédelem és a minőségügy témakörébe tartozó programok is. A fókuszterületek idén a teherkötözés és az egyéni védőeszköz-használat.

Egyértelmű jelzések: megerősítés vagy figyelmeztetésA hónap programjainak sorában szerepel többek között a tevékenység kockázat-értékelés üzemenkénti felülvizsgálata, emellett helyszíni szemlék, interaktív bemutatók, munkavédelmi képviselők fóruma, éjszakai tűzvédelmi ellenőrző gyakorlatok, az automata tűzjelző rendszer kezelőinek éves ismétlődő oktatása. Műszakonként gyakoroltatják a dolgozókkal a gyártómű Mentési Tervét, több alkalommal is sort kerítenek munkavédelmi oktatófilmek vetítésére is. A teherkötözés kockázatainak tárgykörében a két legérintettebb terület a daruüzem és a gépészeti üzem, itt műszakonként minden egyes munkavállaló megtekintheti a közelmúltban elkészült, dunaferres oktatófilmet. Az autogén hegesztésnél használt védőfelszerelések szabályszerű viseléséről is vetítenek oktatófilmet az érintett munkavállalóknak. Két verseny is bekerült idén az acélműs programok sorába. Az egyik megmérettetés „Ki tud többet a MEBIR-ről és az Acélműről?” címmel zajlik, a másik pedig a Védőeszköz Viselési Verseny.

Folyamatosan regisztrálják a verseny állásátA gyártóművet felügyelő két munkavédelmi szakember, Tóth Kálmán munkabiztonsági főmunkatárs és Füzes Barnabás munkabiztonsági szakértő a 3M Hungária Kft.szakembereivel együttműködve dolgozta ki a Védőeszköz Viselési Verseny programját, európai és magyarországi tapasztalatok felhasználásával. A február 1-jétől március 25-éig tartó vetélkedő célja, hogy váljon rutinná és természetessé a védőeszközök használata. Ne kényszerből, hanem belátásból, felelősséggel használják a munkavállalók az őket óvó védősisakot, védőszemüveget, hallásvédő eszközt, zárt védőruházatot és védőlábbelit az acélműi munkahelyeken. Az is fontos momentum, hogy az ellenőrzések ne csak felelősségre vonással járjanak, hanem jutalmazzák, motiválják is a szabályos felszerelésben dolgozókat. A versenyre nyolc csapat nevezett be. Műszakonként négyfős a csoportok vesznek részt a programban a FAM és a Konverter üzemből, akik bármikor számíthatnak a váratlan ellenőrzésekre. A verseny állását a munkahelyeken kihelyezett táblákon követheti figyelemmel mindenki, a versenyzők pedig zöld megerősítő, vagy piros figyelmeztető kártyát kapnak, attól függően, hogy rendben találtak-e mindent az ellenőrzést végzők. A verseny végén tárgyjutalmak várják a résztvevőket, a legjobb csapat pedig vándorkupát is kap. 


Kézi anyagmozgatás
• Ne legyél Erős Pista! 50 kg felett használj segédeszközt az emeléshez, például darut, targoncát vagy még két kollégát!
• Kézi emelésnél fogd a terhet minél közelebb magadhoz!
• Ha a teherrel nem tudsz guggolásból egyenes derékkal felállni, akkor ne is próbálkozz tovább a tárgy felemelésével!
• Ha lehetőség van rá, mindig szimmetrikusan terheld a testedet!
Szöveg: Wenszky Attila,
Grafika: Juhász Pál

Módosítás: (2014. március 17. hétfő, 10:39)

 

Keresés a teljes weboldalon