Címlap Hírek Munkavédelem Véd Elek és társai

A balesetmegelőzés területén még sok a kiaknázatlan lehetőség

Hiánypótló kiadványként jelent meg 2007-ben a színes, rajzos, a figyelmet humoros, újszerű hangvételével megragadó munkabiztonsági könyvecske, amelyben Véd Elek, a „védangyal” szolgált hasznos munka- és tűzvédelmi tanácsokkal a munkavállalók számára.

 

Néhány év elteltével, 2011-ben követték társai, Tűz Elek és M Elek, akik a munkavédelem egy-egy részterületén segítik az első hallásra gyakran bonyolult, nehezen áttekinthető szabályok között a dolgozók eligazodását. Ám a kezdeményezés ezzel korántsem fulladt ki. Az ötletgazda szerző, Wenszky Attila a Munka- és Egészségvédelmi Igazgatóság munkabiztonsági szakértője és illusztrátorként közreműködő társa, Juhász Pál, a Meleghengermű kikészítő üzemének dolgozója szerint a koncepció a fejlesztés további, újabb dimenzióinak lehetőségét hordozza magában.
Wenszky Attila és Juhász Pál — Az eredeti ötlet akkor fogant meg bennem, amikor a száraz, unalmas munkavédelmi oktatások alkalmával egy-egy humoros megjegyzés nyomán feltámadó érdeklődés láthatóan közelebb hozta az embereket a témához — meséli Wenszky Attila a kezdetekről.
— Másrészt szakmai delegációkkal tett gyárlátogatások alkalmával már találkoztam hasonló kiadványokkal, ám azok egyszerű illusztrációikkal és a jogszabályok szöveghű idézésével nem voltak túl hatékony közvetítő eszközök. Akkor támadt a humor és a képi megjelenítés kapcsolásának gondolata, mint a fontos ismeretek könnyed formában történő átadásának módszere.
— Teljesen egyedül nyilván nehéz lett volna megvalósítani — vetem közbe.
— Így igaz, már csak azért is, mert én nemigen tudok rajzolni — ismeri be Wenszky Attila. — Viszont emlékeztem rá, hogy korábbi munkatársam, a Meleghengerműben dolgozó Juhász Pál milyen remek skicceket, karikatúrákat készített, csak úgy, a kollégák szórakoztatására. Hamar kiderült, hogy Pali jó választás, 30 éve dolgozik a vasműnél, kitűnően el tudja találni azokat a karaktereket, amelyekre a dolgozók azonnal ráismernek, vagy ráismerni vélnek.
— Arra gondoltunk, — fűzi hozzá Juhász Pál, — hogy az egyes munkavédelmi helyzeteket bemutató rajzok még jobban érvényesülnek, ha valós környezetbe helyezzük azokat. Ezért kiötöltük a helyszíni fotó és a grafika kombinációját, amellyel szerintünk a mondanivaló sokkal közelebbivé, személyesebbé válik a dunaferresek számára.
— Hol tart most az alkotói folyamat? — kérdezem.
— Az ISD Dunaferr Zrt. támogatásával, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület által, 7500 példányban kiadott első zsebkönyv sikert hozott, így 2011 végén felkérést kaptunk egy emelőgépes és egy tűzvédelemmel foglalkozó kiadvány elkészítésére — válaszolja Wenszky Attila. — Addigra fejben már nagyjából együtt volt az elgondolás, csak új karaktereket kellett keresnünk az ábrázoláshoz. Másrészt — mivel ezek speciális szakterületek — szakmai közreműködést is kértünk, így az emelőgépes kiadvány esetében László Gyula emelőgép-szakértő, a tűzvédelmi zsebkönyv kimunkálásában pedig Szilasi János tűzvédelmi szakértő volt segítségünkre. Ezenfelül nagyon sok segítséget nyújtottak a kiadványok végső kialakításához a Munka- és Egészségvédelmi Igazgatóság munkabiztonsági főosztályának szakemberei is. A füzetkék már meg is jelentek, úgy tűnik, éppen olyan népszerűek a dolgozók körében, mint a korábbi zsebkönyv.
— Látnak-e még valamilyen lehetőséget a további fejlesztésre? — teszem fel a kérdést.
Wenszky Attila válaszol.
— Természetesen vannak újabb ötleteink. Az idén például a kiadványok illusztrációinak felhasználásával nagy formátumú, figyelemfelhívó plakátokat készítettünk, amelyek prototípusait itt, az igazgatóságunk földszinti szárnyában állítottuk ki. Úgy gondoljuk, hogy ezeket sokszorosítva, és a különféle munkaterületeken, öltözőkben, büfékben kifüggesztve újabb kommunikációs csatornán közvetíthetnénk a munkavédelem üzeneteit. Ezenfelül abban is gondolkodunk, hogy a statikus, vizuális eszközökön túllépve, megpróbáljuk multimédiás alapokra helyezni a koncepciót. Első lépésként amatőr színészek közreműködésével egy 10-15 perces oktatófilm elkészítését szeretnénk megvalósítani, amelyben sok humorral a munka világában előforduló veszélyhelyzetekre és azok megfelelő kezelésére hívnánk fel a figyelmet.
— Ezt jól lehetne hasznosítani az újonnan felvett dolgozók oktatásánál is — veti közbe Juhász Pál.
— Távlatként pedig nem kevesebbet tervezünk — mondja zárszóként Wenszky Attila —, mint a közmédiában, a balesetvédelem témájában jelenleg tapasztalható hiány betöltésére olyan 1-2 perces filmekből álló sorozat készítését, amely egyrészt segít az otthoni veszélyforrások kezelésében, másrészt az átadott ismeretek útján előkészíti a fiatalok biztonságosabb beilleszkedését a munka világába.
Gál László

 

Módosítás: (2013. január 07. hétfő, 11:10)

 

Keresés a teljes weboldalon