Címlap Hírek Tudományfigyelő Madárrajként manőverező kvadrokopterek

EMBERI IRÁNYÍTÁS NÉLKÜL REPÜLNEK
A természetben megfigyelhető, kollektív mozgás törvényszerűségeire alapozva, négyrotoros drónok alkalmazásával, a világon elsőként modellezte szabad térben a madárcsapatok együttes mozgását Vicsek Tamás akadémikus és kutatócsapata.

Az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoport a gépek önálló vezérlését rájuk szerelt, apró számítógépekkel oldotta meg, amelyek meghatározzák az egyes gépek repülési irányát, magasságát, egymástól tartott távolságát. A drónok amellett, hogy képesek emberi irányítás nélkül repülni, egymáshoz igazodva, rajként hajtanak végre különféle manővereket: kört formálnak, alakzatot bontanak és visszarendeződnek, illetve követik a meghatározott útvonalon haladó vezérgépet, még ha az két akadály között, egy keskeny résen halad is át.
A drónok saját pozíciójukat GPS-koordinátákkal határozzák meg, egymással pedig rádiójelekkel kommunikálnak. A kutatócsoport eredményei azt mutatják, hogy a kollektív mozgás kialakulásában a gépek közti gördülékeny és különösen alacsony reakcióidővel zajló kommunikáció a kulcstényező. A megállapítások szerint további fejlődést az hozhat, ha az egymást gyakran zavaró rádiójelek helyett a repülők a rájuk szerelt kamerák képe alapján állapíthatják meg egymás helyzetét.
Az eredmények gyakorlati felhasználásának lehetőségei meglehetősen tág körűek, a megfigyelő funkciótól egészen a szállításig, különféle célokra alkalmassá tehető egy ilyen gépraj.
(forrás: MTA-hírek)

 

Keresés a teljes weboldalon