Címlap Kitekintő Az Eurofer gazdasági és acélpiaci előrejelzése

Lassú javulás következhet

Az Eurofer által képviselt európai acélipar 170 milliárd eurós forgalmával, 360 ezer magasan képzett közvetlen munkavállalójával és az évente gyártott, mintegy 190 millió tonnányi acéltermékkel vezető szerepet tölt be a világ acéliparában. Az Európai Unió 28 tagállamában több mint 500 acélgyártó és -feldolgozó egység kínál közvetlen és közvetett munkahelyet, valamint megélhetést az európai polgárok millióinak.

 

Az Eurofer legutóbbi, 2013 júliusában készült gazdasági és acélpiaci jelentése az EU gazdaságának 2013 második félévi stabilizálódásáról, 2014. évi fokozatos, lassú ütemű javulásáról számol be. Az idei év első féléve folyamán az általános gazdasági környezet, a teljesítmények alakulása nem szolgált ösztönzőül az acélpiac számára, sőt inkább visszafogta annak fejlődését. Az EU gazdasága 2013 első negyedévében recesszióban maradt. A legnagyobb visszahúzó erőt a gyenge belső kereslet jelentette, amelyet az alacsony bizalmi index, a hitelezési és likviditási problémák határoztak meg.

Szerencsére az utóbbi hónapokban a főbb gazdasági mutatók már pozitív irányba mozdultak el, s így megnövekedett a rövid távú gazdasági stabilizáció valószínűsége. A gazdasági bizalmi indexek – az Európai Bizottság felmérése szerint – szinte valamennyi fő területen erősödni kezdtek április-május folyamán. Az ún. Markit Eurozone PMI Composite Output index júniusban 48,7-es értéket vett fel. Ez ugyan még elmarad a növekedésre következtetni engedő 50-es szinttől, de az utóbbi 15 hónap legmagasabb értékét jelzi, akárcsak a beszerzési menedzserindex az elmúlt 16 hónap esetében. A bizalom erősödése ellenére azonban az üzleti körülmények egyelőre nehezek maradnak, az ipar helyzete minden bizonnyal csak lassan erősödik.

2013. I. negyedév

II.
negyedév

III.
negyedév*

IV.
negyedév *

2013.

teljes év*

2014.

 teljes év*

-6,5

-2,6

-2,3

-0,7

-3,0

1,9

 * = becslés

A SWIP-index  alakulása az Európai Unióban 

(%-os változás az előző év azonos időszakához képest)

 

2013.
I. negyedév

2013.
II. negyedév

2013.
III. negyedév*

2013.
IV. negyedév*

2013.
teljes év*

2014.
teljes év*

Tényleges acélfelhasználás

-7,6

-4,2

-3,6

-2,3

-4,4

0,6

Látszólagos acélfelhasználás

-7,3

-4,5

-2,5

3,3

-3,1

1,8

Acéltermék import

24,0

5,7

28,0

17,6

17,9

-5,6

 * = becslés

A legfontosabb acélpiaci mutatók alakulása (%-os változás az előző év azonos időszakához képest)

Az Eurofer vezérigazgatója, Gordon Moffat szerint a pénzhez jutás lehetőségének, a hitelek elérhetőségének javulása a beruházások szempontjából húzóerőként jelentkezik, feltéve, ha a bankok hitelezési politikája tovább enyhül. Az Európai Központi Bank politikájának további lazulása, a pénzhez jutás költségeinek mérséklődése és a csökkenő makrogazdasági bizonytalansággal párosuló javuló mérlegek lehetővé tennék a bankok számára a hitelezési feltételek enyhítését 2013 fennmaradó részében és 2014-ben. A fogyasztói bizalmi mutatók ugyancsak fokozatosan javulnak a 2012 végi szinthez képest, a növekedés különösen júniusban volt számottevő. A lakosság körében azonban még mindig aggodalmat váltanak ki a bizonytalan gazdasági kilátások, a magas munkanélküliség és a háztartások fogyasztását korlátozó megszorítások.Az Eurofer várakozása szerint 2013 közepétől a globális gazdasági helyzet némileg erősödik és azzal párhuzamosan az export is újra erőre kap. A várható, szerény mértékű III-IV. negyedéves erősödés azonban még mindig nem tudja ellensúlyozni a korábbi gyenge teljesítményt. Éves szinten az Eurofer gazdasági visszaeséssel számol 2013-ban. (GDP: -0,2%, ipari termelés: -1,2%, beruházások: -2,4%, magánfogyasztás: -0,5% stb.) 2013 első negyedévében az EU fő acélfelhasználó iparágainak teljesítménye (az ún. SWIP-index) drasztikusan visszaesett, melyben meghatározó szerepe volt a szokatlanul hosszú téli időszaknak, a gyenge belföldi keresletnek és az export megszokottnál gyengébb teljesítményének. Az aktivitásban bekövetkezett visszaesés áthúzódó hatása a későbbi teljesítményeket, így az éves eredményeket is igen negatívan befolyásolja. 2014-re csupán szerény mértékű javulás valószínűsíthető elsősorban a beruházások és a magánfogyasztás javulásának köszönhetően.

A kedvezőtlen gazdasági körülmények közvetlenül befolyásolják az acéltermékek iránti keresletet. Gordon Moffat szerint az idén a látszólagos acélfelhasználás 3,1%-kal, a készletváltozással is számoló tényleges acélfelhasználás pedig 4,5%-kal esik vissza. A gyártók piaci helyzetét tovább nehezíti az erősödő acélimport, ami elsősorban Kínából, Oroszországból, Ukrajnából, Törökországból áramlik be az EU területére.

2014-ben a tényleges acélfelhasználás — ha csekély mértékben is, de — már növekedni fog és a látszólagos acélfelhasználás is megközelíti a  2% körüli bővülést. Összességében megállapíthatjuk, hogy az európai acélpiacokon még várat magára a látványos fellendülés, sokkal inkább az időnként megtorpanó, lassú javulás jellemezheti az előttünk álló hónapokat.

 

ISD Dunaferr Zrt. Marketing Igazgatóság

 

Módosítás: (2013. augusztus 19. hétfő, 19:18)

 

Keresés a teljes weboldalon