Címlap Kitekintő Csökkentek az ipari árak

Az idei év októberében a belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak átlagosan az előző havi szinthez képest 1,8 százalékkal csökkentek – közölte november 29-én kiadott gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal. Októberben az ipar belföldi értékesítés – és ezen belül a feldolgozóipari ágazatok – árai az előző hónaphoz képest egyaránt 1,2 százalékkal csökkentek.

Legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolajfeldolgozásban (4,6 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (1,4 százalék), és a villamosberendezés gyártásában (1,2 százalék) lettek alacsonyabbak az árak. Kisebb áremelkedést mértek a kohászat, fémfeldolgozás (0,7 százalék), a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar (0,2 százalék) és a gyógyszergyártás (0,1 százalék) területein. A feldolgozóipar
többi területén 0,1 százalék és 1,1 százalék közötti árcsökkenést figyeltek meg 2013. szeptemberhez képest. A nagy súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,2 százalékkal tovább csökkentek az árak követve a piaci trendet. 2012 októberéhez viszonyítva a belföldi értékesítésben 1,3, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,1 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2,2, a feldolgozóipari árak 2,3 százalékkal csökkentek 2013 októberében az előző havihoz képest. Nagyobb visszaesést mértek a kokszgyártás, kőolajfeldolgozásban (5,0 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (3,5 százalék) és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén (2,9 százalék). Enyhe áremelkedést a fa-, papír- és nyomdaiparban (0,2 százalék) regisztráltak.

A forint az euróval szemben 1,6, míg az amerikai dollárral szemben 3,6 százalékkal erősödött szeptemberhez képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar és feldolgozóipari ágazatok forintban mért exportárai 1,1 százalékkal növekedtek. 

 

Keresés a teljes weboldalon