Címlap Kultúra Tökfesztivál tizedszer

Jubileum zenével, tánccal, tűzijátékkal

Miközben szeptember utolsó hétvégéjén végeláthatatlan sorban érkeztek az autók Rácalmás főútján a Jankovich-kúriához, a mindenkori Tökfesztivál helyszínére, a város mellékutcái üres csendességben töltötték a három szeptemberi napot. Mindenki a rendezvényekre ment, csak a tökből készült „népeket” hagyták felvigyázóul maguk után.

Találkozhatott a sétáló Pampalinivel és állatbarátaival, egy jókedvű seriffel, számos mesefigurával, a Martinász utcában pedig „beszélő” ufókkal. Mesterei lettek a tökfaragásnak és -díszítésnek a rácalmásiak. Sok-sok porta előtt akadt tökös látnivaló, csattogtak is a fényképezőgépek gombjai mindhárom napon, míg a szürkület le nem ereszkedett.

Színvonalas műsort, különleges vásári kavalkádot kaptak a látogatók a rendezőktől, a Rácalmási Városvédő- és Szépítő Egyesülettől. A jubileumi rendezvényt sok-sok önkéntes, köztük számos dunaferres munkája tette igazi közösségi rendezvénnyé. Bodnár Sándort, az egyesület elnökét, a fesztivál főszervezőjét arról kérdeztük, hogy a tíz közül melyik volt a legkiemelkedőbb rendezvény:

– Talán az első, mert anélkül nem jöhetett volna létre a többi sem. Szerettünk volna olyan fesztivált, amely felkelti a figyelmet Rácalmás iránt, ismertséget hoz. Német testvértelepülésünk, Dransfeld polgárainak javaslatára választottuk annak idején főmotívumnak a tököt. Ez a termény változatos, színes, számtalan alkotáshoz ad ötletet, alapot. A sikert nem látogatószámban mérjük, bár ma már egészen távoli településekről is érkeznek vendégek a Tökfesztiválra. Ami fontos, hogy jól érzik magukat nálunk az emberek, a rácalmásiak pedig közösségekbe szerveződtek, miközben a várost díszítették. Az önkéntes munkán túl támogatók segítségére is szükség van ahhoz, hogy olyan neves előadóművészeket hozhassunk el Rácalmásra, mint idén például a Csík Zenekar, a Deák Bill Blues Band, vagy az Old Boys. A támogatók sorában idén is ott volt az ISD Dunaferr Zrt. is.

A fesztiválon vasárnap délután megkoronázták a Tökkirályt (nyolcvanhét kilós termény tulajdonosa nyerte el a megtisztelő címet), és díjakkal, oklevéllel ismerték el a több száz tökös figura legjobbjait. Különdíjat kapott a Dunaferr nyugdíjas mérnöke, Szloboda Antal, aki a Martinász utcában a házuk elé tökfejű, beszélő ufókat állított:

– Az otthon fellelhető kacatok adták az ötletet – világította meg a valódi műszaki érdeklődésű, festészetben is jártas nyugalmazott ügyvezető a készülődés első mozzanatait. Unokája összetört papagájából szerelte ki a visszhangot adó szerkezetet. A legnehezebb feladatot a tökök beszerzése jelentette, ugyanis Rácalmáson a Tökfesztivál előtt hiánycikk a tök, hacsak az ember nem termeli meg magának… 

Módosítás: (2013. október 15. kedd, 08:07)

 

Keresés a teljes weboldalon