Címlap Kultúra New Yorkban járt a Dunaújvárosi Egyesített Kórus

Feledhetetlen koncertek

Jószerivel már maguk sem hittek benne, végül két és fél évnyi küzdelmes, kudarcokkal terhelt, mégis lankadatlan szervezőmunka eredményeként megvalósult az álom: 73 dunaújvárosi dalnok a világ egyik legjelentősebb hangversenytermének, a New York-i Carnegie Hall Isaac Stern Auditoriumának pódiumára állhatott.

Küldetésüket teljesítve az énekesek közreműködtek költőóriásunk, Arany János, A walesi  bárdok című balladájának Karl Jenkins, walesi zeneszerző által kantátává álmodott, amerikai ősbemutatójában. Köszönet illeti érte mindazokat az állami és civil szervezeteket, vállalkozásokat és magánszemélyeket, akik adományaikkal támogatták a missziót, és külön elismerés jár érte a szervezés oroszlánrészét felvállaló és becsülettel teljesítő Horváth Péter karnagynak és Bereginé Suhay Gabriella kórustagnak. A delegációnak nem mellékesen vasműs tagjai is voltak, az énekkart erősítette Ács Bálint, a Beszerzési Igazgatóság osztályvezetője, Kovács Pál György a Biztonsági és Védelmi Igazgatóság tűzmegelőzési szakértője, Néder Márta, az Acélmű számlázója, Németh Pál, a Biztonsági és Védelmi Igazgatóság sugárvédelmi szolgálatvezetője, Paál Balázs, az Energetikai Igazgatóság folyamatirányítási mérnöke és Wladyslaw Wojakiewicz, az Informatikai Igazgatóság szakértője.

A helyenként méretes légörvények okozta kellemetlenségek ellenére a csoport eseménytelennek mondható repülést követően landolt január 16-án a Newark Libertyn. A legendásan szigorú biztonsági előírások ellenére, a pontos és részletes eligazításnak köszönhetően sem az induláskor, sem az átszállás alatt, sem a beutazáskor nem keletkezett zavar. Ugyanez mondható a visszaútra is, amely ugyan az időközben válságossá alakult New York-i időjárás miatt némileg kalandosra sikeredett, de végső soron valamennyi dalos épségben, szerencsésen hazaérkezett.

A kötelező programok, próbák, koncertek csak kevés szabadidőt biztosítottak a világváros feltérképezésére, ezért a dunaújvárosiak igyekeztek minden rendelkezésre álló percet kihasználni. Kisebb-nagyobb csoportokra oszolva, a Brooklyn hídtól Harlemig, az East Rivertől a Hudsonig, keresztül-kasul bejárták Manhattant, hogy minden valamirevaló látnivalót útba ejtve csokorba gyűjthessék az életre szóló élményeket.

Noha a turné fő célállomása a Carnegie Hall volt, az együttes rendkívüli gonddal készült január 19-ei, önálló fellépésére is. A Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja szervezésében, New York tradicionális „magyar negyedében”, a 82. utcában található Magyar Ház látta vendégül a dunaújvárosi énekeseket, akik a magyar kultúra napja alkalmából, többnyire hazai szerzők műveiből válogatva, szívet melengető koncertet adtak a házigazdáknak. Hetykén, legényesen szólt az Újvárosi Kanászok népdalcsokra, tisztán, érzékenyen muzsikált a BonaVox Női Kar, és végszóra hatalmasat csattant a Bárdos: Hej, igazítsad! című népdalfeldolgozás befejező akkordja a Dunaújvárosi Vegyeskar előadásában. A hangverseny vitathatatlan sikert aratott, nem csak a magyar ajkú közönség és a főkonzulátus protokollvendégei előtt, de a másnapi Jenkins-koncert jelenlévő karmestere és szólistái, sőt, maga a mester is elismerően szólt a dunaújvárosi dalosok teljesítményéről.

Ilyen előzmények után könnyű volt ráhangolódni a Karl Jenkins 70. születésnapja alkalmából szervezett eseményre, amelynek keretében két, egyenként közel 300 fős nemzetközi kórus, kiváló koncertzenekarral és szólistákkal kiegészülve szólaltatta meg a mester műveit. A hangverseny első számaként a DCINY kon­cer­tiroda ve­­zető karmestere, Jonathan Griffith vezényletével hangzott fel az USA-ban először A walesi bárdok kantáta, amelynek drámaisága részint Jenkins mester kivételes beleérző képességének, részint Peter Zollmann kitűnő fordításának köszönhetően, angol nyelven is megrázó erejű volt.  A következő szám, a The Armed Man mise Benedictus tétele dramaturgiailag remekül illeszkedve vezette le a kantáta egeket ostromló feszültségeit. A koncert második részében a másik kórus Jenkins Stabat Materét adta elő hasonlóan magas színvonalon. A multinacionális előadógárda, – köztük a Magyarországot és Dunaújvárost képviselő egyesített kórus – méltán és megérdemelten aratott zajos sikert a Carnegie Hall értő közönsége előtt.

 

Keresés a teljes weboldalon