Címlap Kultúra Magyar Sajtófotó Kiállítás

DUNAÚJVÁROSI VONATKOZÁSOK

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya harminckettedik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 310 fotográfus 9583 képpel pályázott.
A legkiemelkedőbb teljesítményéért járó MÚOSZ nagydíjat Bielik Istvánnak, a Népszava fotósának a szíriai Aleppóban, a polgárháborúban készült sorozatáért ítélte oda a zsűri, a legjobb emberközpontú fotográfiáért járó André Kertész nagydíjat Hajdú D. András, az Origo.hu fotóriportere kapta.
Fazekas István, a HVG fotóriportere is szerepelt alkotásaival a tárlaton. Ellentétes metaforák címmel az ISD Dunaferr Zrt. területén készültek azok a fotók, amelyek bekerültek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ több mint 300 képet bemutató tárlatának anyagába. István a helyszíni fotózás alkalmával – egy szóval leírva – egyszerűen monumentálisnak találta a Vasműt.
– Képeimen szándékosan nem szerepelnek emberek, csak az ember alkotta környezet, a sorozat lényegét a hideg-meleg színmérsékletű képek váltakozása jelentette – mondta el dunaferes képeiről havilapunk kérdésére válaszolva a fotós.
A legjobb harminc éven aluli fotós Mudra László, az Origo.hu fotóriportere lett. A zsűri a 424 pályaműből a Hír-eseményfotó egyedi kategóriában neki ítélte a második díjat, és benyújtott anyagának sokszínűségét, magas színvonalát is díjazta a legjobb 30 év alatti fotóriportereknek járó különdíjjal. A második díjat nyert képen egykori és jelenlegi magyar miniszterelnökök és aspiránsok kísérik utolsó útjára Horn Gyula volt miniszterelnököt a Fiumei úti sírkertben. Mudra László Dunaújvárosban született, a helyi főiskolán befejezett tanulmányait követően lépett a hivatásos fotóriporter pályára. 2008 óta az Origo külsős munkatársa, emellett a magyar jégkorong-válogatott és a DAB hivatalos fotósa is. Úgy gondolja, hogy szakmailag igazán azzal lenne elégedett, ha minden évben sikerülne valamilyen sajtófotós díjra méltó munkát letennie az asztalra.
A Magyarországon egyedülálló kiállítás sorozat története 1980-ban kezdődött. A Sajtófotó Kiállítást immár 10 éve nyílt pályázat előzi meg, a hivatásos fotóriporterek mellett az amatőr fotósok is beküldhetik az előző év történéseihez kapcsolódó fotóikat. A kiállítás anyaga megtekinthető a www.sajto-foto.hu weboldalon.

Tóth Szilvia

 

Módosítás: (2014. május 21. szerda, 06:11)

 

Keresés a teljes weboldalon