Címlap Múlt és jövő Technikusok találkoztak a Dunaújvárosi Főiskolán

 „Emléketek ma is milyen csodás…”

Az ország különböző pontjairól érkeztek Dunaújvárosba a Jubileumi Technikus Találkozó résztvevői, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a 24. számú Kohászati Technikum alapításának hatvanadik évfordulójáról.

 

A Dunaújvárosi Főiskola előtti díszparkban 2013. augusztus 19-én gyülekeztek a résztvevők, akiket térzenével csalogatott a Dunaújvárosi Fúvószenekar. A megnyitó első szónoka Andrási Miklós, az ünnepséget szervező emlékbizottság elnöke volt, akitől Gombos István, Dunaújváros Megyei Jogú Város humán alpolgármestere vette át a szót, hogy a város nevében köszöntse az egybegyűlteket. A főépület aulájában felavatták az iskola első igazgatója, Avas Mihály bronz domborművét, amelyet Friedrich Ferenc készített. Az iskolaigazgató munkásságát Szabóné Sánta Anna méltatta. Ezt követően tekintették meg az első emeleti aulában a tanárok emléktábláit, amelyeket az 1965-ben végzett öntő osztály tanulói állíttattak. A jubileum számvetésre késztette a szervezőket: a Kerpely Antalról elnevezett Kohó- és Gépipari Technikum 1953 és 1972 között 1600 technikust adott a magyar iparnak, nappali, esti és levelező tagozaton folyó kohász, gépész és öntő képzésben.

Emlékülésen idézték fel a résztvevők a főiskola új szárnyának konferenciatermében a technikusi diákéveket. Harangjátékkal és néma főhajtással emlékeztek elhunyt diáktársaikra és tanáraikra. A technikum dicsőséges múltjába dr. Hanák János nyugállományú főtechnológus repítette vissza hallgatóságát, aki 1953 és 57 között járt a technikumba:

– A történéseket, anekdotákat középiskolás korom óta lejegyeztem, így az előadásomhoz volt miből merítenem. Az itt végzett technikusok nem csupán az iparban, többen a Dunai Vasműben álltak helyt, hanem a felsőoktatás utánpótlását is biztosították.

Az emlékülés második részében a Dunaújvárosi Főiskola nyugállományú rektorhelyettese, dr. Szántó Jenő a főiskola történetének főbb állomásait ismertette, elvezetve az egybegyűlteket a jelenbe. Pintér Lajos gépészmérnök a németországi tholey-i bencés apátság barokk kapujának tervezési és kivitelezési munkáit fotókkal és filmmel mutatta be. 

Mészáros Géza, a „HÍD” Egyesület Marketing klubjának vezetője szintén kerpely-s diák volt, s a kitűzője elárulta, hogy 1966-ban, nappali tagozaton, öntőként végzett:

Mivel falun nőttem föl, gépész, pontosabban mezőgépész akartam lenni, valójában nem is tudtam, mi az az öntő. A tanárok azzal győzték meg a szüleinket, hogy az öntőké a jövő. Mezőfalváról kerültem a Kerpelybe. Bevallom, nem voltam túl jó tanuló, mégis csodálatos volt az a négy év. Megszerettem a tagozatomat, de az élet úgy hozta, hogy egyszer sem lehettem öntő. A tanárok velem szemben türelmesek voltak, engedtek tanulni, gondolkodó embereket képeztek. A technikumra Alma Materünkként gondolunk vissza.

A találkozó ötlete Szabóné Sánta Annától származott, akinek pályája másként indult, mint ahogyan annak idején elképzelte:

Egy Tisza menti kis faluban születtem. Jó tanuló voltam, óvónő szerettem volna lenni. Jelentkeztem, s rettenetesen meglepődtem, amikor azt a választ kaptam, hogy felvettek a Diósgyőri Kohászati Technikumba. Az első évfolyamot végigjártam, de már a következő évet Dunapentelén, az új technikumban folytattam. Avas Mihály, az iskola igazgatója példaképül szolgált számunkra. Nagyszerű ember volt! Fegyelemre tanított és teljesítményre sarkallt bennünket. Az iskola befejezése után a Dunai Vasműbe helyeztek. Gyakorló technikusként a műszaki könyvtárban kezdtem dolgozni. Néhány hónap múlva a minőségellenőrzési és anyagvizsgálati területre kerültem, s onnan is mentem nyugdíjba.

A találkozót szervező emlékbizottság elnöke, Andrási Miklós sikeresnek ítélte a rendezvényt:

Annak örülünk a legjobban, hogy ilyen sokan eljöttek. Amikor a szervezésbe kezdtünk, majdnem lehetetlen dolognak gondoltuk az egykoron itt végzők elérését. Egy részük már nem él, akik mozgósíthatók, azok 63 és 85 év között vannak. A következő találkozó szervezői­nek azt javaslom, hogy ne várjanak tíz évet, jó lenne, ha megszerveznék a 65 éves jubileumot.

A találkozót szervező emlékbizottság titkára Nyíri Miklós volt. Az emlékbizottság tagjai: Szabóné Sánta Anna, dr. Hanák János,
dr. Farkas Péter, Szaksz Ferenc és Budai János. A rendezvény fővédnökei Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, valamint dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola rektora voltak. Az iskola egykori diákjainak kezdeményezésére létrejött program nem valósulhatott volna meg a szépszámú jelentkező és a sok támogató nélkül. A rendezvényről a jelenlévők nem távoztak üres kézzel, a találkozó névre szóló emléklapja mellett megkapták az erre az alkalomra szerkesztett „60 éves a kohászati oktatás Dunaújvárosban” című két részből álló DVD-t is. Ezt megelőzően azonban osztálytalálkozókon ültek újra iskolapadba az egykori diákok, hogy „kifényesítsék” a régi emlékeket.

Módosítás: (2013. szeptember 17. kedd, 22:13)

 

Keresés a teljes weboldalon