Címlap Múlt és jövő 60 éves a nyersvasgyártás a vasműben

A gyárépítés hőskorának meghatározó dátuma volt 1954. február 28-a, ezen a napon csapoltak először nyersvasat a Dunai Vasmű I. számú nagyolvasztójából. A kohó avatása országos jelentőségű esemény volt, a magyar ipartörténet viszonylatában gigantikus beruházásnak számító berendezés telepítése már akkor sejteni engedte, hogy a vas-, majd később az acélgyártás évtizedekre meghatározza a Pentelei-fennsíkon felhúzott város életét.

Nagy izgalommal várt pillanat volt az első csapolás

Sok víz lefolyt azóta a Dunán, nagy utat tett meg  a vasműs nyersvasgyártás is az elmúlt hat évtized alatt. Felépültek a kiszolgáló üzemek, 1957-ben pedig termelésbe állt a második kohó is. 1960-ban már évi 535 000 tonnás szinten termelt a két nagyolvasztó. A következő évtizedekben folyamatosak voltak a technológiai fejlesztések, egymást követő rekonstrukciók sorozata valósult meg az egyes kohóátépítések alkalmával. A termelés volumene a legsikeresebb években meghaladta az 1,3 millió tonnát, az abszolút termelési csúcsot 1 393 655 tonnával 2007-ben érte el a gyártómű. Eközben a környezetvédelmi célú beruházások révén jelentős erőfeszítéseket tett a Dunaferr a technológiával együtt járó szállópor-kibocsátás csökkentésében is.

Kohásznak lenni sosem volt könnyű hivatás. Jelentős fizikai terhelés, sokszor mostoha munkakörülmények között kell nap mint nap helytállni a gyártómű munkavállalóinak. Az utóbbi hónapokban a szakma jövőjéért való aggodalom is terheli az ott dolgozók mindennapjait. Csapoláskor azonban megáll az ember egy pillanatra az ezerfelé hulló szikraesőben, és csak szemléli néma tisztelettel, hogy micsoda fenséges látvány a természet erőinek vad játéka, a vas születése. A varázslat hatvan év óta változatlan. Jó szerencsét! 

Az I-es kohó ünnepélyes avatásán az ország legmagasabb rangú vezetői is megjelentek

Módosítás: (2014. február 19. szerda, 08:10)

 

Keresés a teljes weboldalon