Címlap Sport A nehézségek ellenére is eredményesen

Beszélgetés a Dunaferr SE elnökével

A Dunaferr Sportegyesület 2013-ban is megőrizte működőképességét és sportolói a szerény körülmények ellenére is sok szép eredménnyel büszkélkedhetnek. Mátyás Gábor ügyvezető elnökkel az elmúló esztendőt értékeltük és kicsit előretekintettünk a jövőbe.

                                                                                                                                                               

— A Dunaferr Sportegyesület öt szakosztályt mű­ködtet. A röp­labdázóknál, úszóknál, kajak-kenusoknál, tornászoknál és a birkózóknál közel 600 fiatal sportol rendszeresen, akik jó része diák. A létesítményi adottságok megfelelőek, bár volna még min javítani. Az egyesület anyagi helyzete viszont jobb a tavalyinál, köszönhetően a kormány határozatának, ugyanis mindegyik szakosztályunk a kiemelten támogatott 16 sportág között van. Ez a forrás elvileg 2020-ig biztosított, így ezután tudunk majd előre tervezni, és több területen is előrelépni a közeljövőben.

— Hogyan teljesítettek az egyes szakosztályok?

— Ebben az évben szinte minden sportágban komoly sikereink voltak. A röplabda szakosztály mindig is híres volt az utánpótlásnevelésről. Jelen pillanatban is a felnőttcsapat szinte száz százaléka utánpótláskorú játékosokból áll. Fiataljaink szépen helytállnak a felnőtt bajnokságban, míg a serdülő, az ifi és a junior korosztályban országos bajnokságokat nyertek, bajnoki címeket szereztek, miközben tehetségeket nevelnek ki.

Az úszás sportágban végig stabil válogatott volt Takács Krisztián és Balog Gábor, akik egyéniben és csapatban is remekeltek. Örömteli, hogy a szövetség megkülönböztetett figyelemmel készül a 2017-es hazai rendezésű ifjúsági világbajnokságra, és már most figyelik a jövő tehetségeit, köztük hat dunaújvárosi úszópalántát.

A birkózószakosztályban folytattuk azt a megkezdett utánpótlásnevelő munkát, melyet évek óta végzünk. Több iskolával eredményes együttműködést folytatunk. Rendkívüli szakmai elismerés és komoly anyagi siker, hogy a Magyar Birkózó Szövetség tíz nagy centrumot hozott létre, amelyek egyike Dunaújváros lett.

A kajak-kenu sportágban nagyon nagy tehetség bontogatja szárnyait Hajdu Jonatán személyében, aki ebben az évben mindent megnyert, amit lehetett. Az ifjúsági világbajnokságon, az Európa-bajnokságon, országos bajnokságon aratott győzelmei mellett az Olimpiai Reménységek Versenyén öt aranyérmet szerzett. A másik kiemelkedő sikerünket Vass András érte el, aki a felnőtt világbajnokságon C-4 1000 méteren bronzérmes lett.

A tornaszakosztályunk a legnépesebb táborral rendelkezik, ezt mindenki megállapíthatja, ha kilátogat a csarnokba. Immáron beindult a férfi szakág is, és a gumiasztalon, valamint a női tornában vannak olyan tehetségeink, akik a riói olimpián már részt vehetnek.

— Milyen céljaik vannak?

— Összegezve elmondhatom, hogy minden szakosztályunk keményen dolgozik. De azt is tudomásul kell vennünk, hogy a még jobb szerepléshez még komolyabb anyagi háttér szükségeltetik. Csakúgy, mint a tehetségeink megtartásához. Ha szeretnénk néhány kiemelkedő élsportolót is felnevelni, hogy a sportegyesületet, a várost képviseljék a világversenyeken, esetleg olimpián – ami a hosszabb távú célunk – akkor nem dőlhetünk hátra. Azért dolgozunk, hogy megteremtsük mindennek a feltételeit. Szerencsére ehhez komoly segítséget kapunk az önkormányzattól a létesítmények bérlete terén, valamint nagy köszönettel tartozunk névadó szponzorunknak, az ISD Dunaferr Zrt.-nek a támogatásért. E nélkül nem is létezhetnénk…

— Sportvezetőként mit kívánna a 2014-es esztendőre?

— Jövőre már egy évvel közelebb leszünk az olimpiához. 2014 még a tapogatózás éve lesz, de aztán kemény harcok folynak majd a részvételért, a helyekért, ehhez kívánok minél több lehetőséget, esélyt minden magyar sportolónak. Az életünkben pedig a legfontosabb az egészség. Ha van egészségünk, akkor van kitartásunk, erőnk, és bármit el tudunk érni. Én ebben hiszek, és éppen ezért minden sportvezetőnek, versenyzőnek, edzőnek és sportszerető embernek  boldog új évet és jó egészséget kívánok!


Név: Mátyás Gábor

Született: Enying, 1970.07.01.

Legmagasabb iskolai végzettsége: egyetemi diploma (szakedző – testnevelő tanár)

Sportága: birkózás

Legjobb eredményei: felnőtt magyar bajnoki 2. hely (57 kg, 1996), veterán világbajnok (63 kg, 2007), veterán vb ezüstérmes (69 kg, 2012)

Sportvezetői pályafutása: 1997-től a Dunaferr SE birkózóinak vezetőedzője, 2008-tól az egyesület ügyvezető elnöke. A Sportegyesületek Országos Szövetségének alelnöke, a Magyar Birkózó Liga elnökségi tagja, a Klubelnökök Klubjának ügyvezetője.

Családi állapota: nős, két ikerlány édesapja.

 

Módosítás: (2013. december 16. hétfő, 21:16)

 

Keresés a teljes weboldalon